Pianofestival in Amsterdam

Samen met zo’n 200 andere amateurpianisten treedt Hardcoregabber Matthijs op tijdens PianoFest, hét pianofestival speciaal voor amateurpianisten in Amsterdam. Voor 5 minuten kruipen deze amateurs in de huid van een concertpianist en krijgen zo de kans te schitteren in een echte concertzaal. Het pianofestival is op 21 & 22 december in het Conservatorium van Amsterdam.

Amateurpianisten krijgen podium

,,Het doel van het festival is om amateurmusici het podium te geven dat zij verdienen en om te laten zien hoe leuk het is om zelf muziek te maken” vertelt Lizzy Beekman, oprichter van PianoFest. Deze pianisten komen in alle soorten, maten en leeftijden. De jongste deelnemer is Hussein van 5 jaar en de oudste deelnemer is de 73-jarige Jan. Ze spelen klassiek, jazz, moderne muziek of hun eigen compositie en zijn net begonnen met pianoles of spelen al hun hele leven. Onder de deelnemers is, een CEO van een groot consultancybureau, een teammanager bakfietsen bij PostNL, een seniorrechter, een kledingontwerper, een hoogleraar, een psycholoog, een grafisch ontwerper en dus ook een gabber.

Gratis

De toegangskaarten voor het festival zijn gratis. ,,Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen van een weekend vol pianomuziek genieten” zegt Lizzy Beekman. ,,We doen aan Pay as You Like. Wie wel wat euro’s kan missen, doneert op het festival in een van de collectebussen of stort online via mobiel bankieren”.

Deelnemersplekken volgeboekt

,,Alle optreed-plekken waren snel volgeboekt”, vertelt Beekman. ,,Helaas kun je je niet meer komen optreden! Maar je kunt wel nog komen kijken of het wat voor je is en in 2020 meedoen”.

5-minutenfestival of concours

De amateurs spelen in het 5-minutenfestival of in het concours. PianoFest biedt alle 195 amateurs een opname van hun optreden en tips van professionals zoals Yoram Ish-Hurwitz, Daria van den Bercken, Tilmar Junius, David Kuyken en Julien Libeer.

Workshops en slotconcert

Tijdens het festival kunnen deelnemers en bezoekers gratis meedoen aan diverse workshops die worden gegeven door 16 professionele pianisten. Voor ieder niveau en muziekstijl is er iets te vinden. Zo kunnen amateurs bijvoorbeeld een quatre-mains spelen met Marianne Boer, improviseren met jazzpianist Xavi Torres of nieuwe klanken uit de vleugel toveren met Ralph van Raat. Het finaleconcert van het concours vindt plaats op zondag 22 december, met een optreden van meesterpianist Thomas Beijer.

Kaarten via www.pianofest.nl: toegangskaart: GRATIS | ticket slotconcert €20,00

Bekijk hier een korte impressie van het festival: https://youtu.be/4Fo_Dr-F4iw. (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Vluchtelingen en buurtbewoners vertellen hun verhaal met foto’s
Een vluchteling en zijn Nederlandse buurvrouw staan naast elkaar en kijken naar...
Read More
0 replies on “Pianofestival in Amsterdam”