Ouderen zien meerwaarde spraaktechnologie om langer zelfstandig te kunnen wonen

Het aantal ouderen groeit snel en de meesten van hen wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis. In het Project Zilver is onderzocht hoe slimme spraaktechnologie ouderen kan helpen in hun dagelijks leven. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ouderen graag met spraaktechnologie aan de slag gaan. Sterker nog: zij geven aan dat het kansen biedt om hun leven beter en leuker te maken.

Project Zilver is een samenwerking van Novum (het innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea, ondernemer Maarten Lens-FitzGerald en ANBO, Het onderzoek bestond uit twee delen: een enquête waar 3450 ouderen aan meededen. En een dagboek-onderzoek onder veertien ouderen die thuis een Google Home hebben gebruikt en hun ervaringen bijhielden.  

Langer onafhankelijk

Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf respondenten (22 procent) al met spraaktechnologie kennis heeft gemaakt. Twee derde van de respondenten is positief over spraaktechnologie: zij geven aan dat ze met de hulp van spraak-technologie langer onafhankelijk zijn en er daarom graag gebruik van willen maken.

Kansen en verbeterpunten

De respondenten die de Google Home hebben getest zijn blij met de geluidskwaliteit, de ‘goedemorgen-service’, de geheugensteuntjes, de agendafunctie en de mogelijkheid om een boodschappenlijstje te maken. Mensen geven aan dat ze graag willen dat er meer kan met de Google Home; bijvoorbeeld bellen naar het noodnummer 112. Daarnaast is een uitbreiding van het opvragen van informatie zeer gewenst, bijvoorbeeld van bus- en treintijden (iets dat ondertussen ook al mogelijk is).

Gezelligheid, vermaak en veiligheid

Opvallend veel ouderen zien de Google Home bijna als een huisgenoot. Zij geven aan dat het gebruik van de smart speaker zorgt voor gezelligheid, gemak, vermaak en een groter gevoel van veiligheid. Wel geven respondenten aan dat ze het liefst de techniek via hun eigen woorden willen aansturen in plaats van met vaste commando’s. Daar ligt voor de toekomst dus een verbeteringsslag.

Nuttig op praktisch en sociaal gebied

Atie Schipaanboord van ANBO: ,,Veel informatie van gemeenten, banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen is digitaal geworden en daardoor soms lastig bereikbaar voor ouderen. Spraaktechnologie kan helpen om ervoor te zorgen dat ouderen toegang hebben tot deze informatie en via spraak informatie kunnen opvragen. Daarnaast zien we kansen op het gebied van praktische zaken; bijvoorbeeld het openen en sluiten van gordijnen. En het bereiken van hulpdiensten in geval van nood. Ook kan deze technologie ouderen op sociaal gebied helpen: om contacten te leggen en te onderhouden. Mensen kunnen bijvoorbeeld een spel met elkaar spelen via voice technologie. Al met al zien we veel kansen en hopen we dat veel organisaties met hun informatie aansluiten bij de mogelijkheden van spraaktechnologie.”
Rachid Finge van Google Nederland: We zijn er trots op dat ouderen onze spraaktechnologie handig vinden, of dat nou is bij het opzoeken van informatie of bij het creëren van wat gezelligheid. Eén van de doelen bij onze slimme speakers is dat iedereen er op een natuurlijke manier een nuttig gesprek mee kan voeren. Dat maakt de feedback die we van Project Zilver ontvangen zo waardevol: het leert ons precies waar ouderen tegenaan lopen. We doen ons best om de speakers bij elke update weer wat slimmer en behulpzamer te maken.”

Over Project Zilver

Project Zilver is in 2018 gevormd door ondernemer Maarten Lens-FitzGerald, Novum (het innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea en ANBO. Het doel van deze samenwerking is onderzoek, kennisdeling en het ontwikkelen van initiatieven die het leven van ouderen verbeteren met behulp van spraaktechnologie. 
Het eerste onderzoek met 3450 respondenten werd in 2019 uitgevoerd. Het onderzoeksrapport is te vinden op: www.projectzilver.com.

Foto: Eén van de ouderen die deelnam aan het onderzoek (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Behoefte aan hulp op digitaal gebied flink gestegen door coronacrisis
Ouderen hebben tijdens de coronacrisis fors vaker hulp op digitaal gebied gezocht....
Read More
0 replies on “Ouderen zien meerwaarde spraaktechnologie om langer zelfstandig te kunnen wonen”