Oude dagboeken van IJmonders uit de Tweede Wereldoorlog

Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding was vorig jaar de tentoonstelling “Onvrijheid Toen en Nu” te zien in Museum Kennemerland. Daarbij kon de bezoeker verschillende video-interviews bekijken waarin IJmonders vertelden over hun eigen ervaringen tijdens de bezetting. Helaas door corona en lockdown heeft niet iedereen de mogelijkheid gehad om bij het museum langs te komen. Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft het HGMK 3 dagboeken uitgebracht.

Het idee voor het uitbrengen van deze nieuwe boekuitgave begon bij het HGMK toen in 2019 het dagboek van Wim Vermeij ter sprake kwam. Dochter Truus had dat tien jaar geleden al eens helemaal uitgetypt en ook de bewaarde foto’s en krantenknipsels gedigitaliseerd. En toen er uit andere hoeken nog twee ongepubliceerde dagboeken over die periode opdoken raakten we ervan overtuigd dat we hiermee een uniek inkijkje in de werkelijkheid van die donkere dagen konden bieden.

De dagboeken, zijn fraai uitgevoerd in de vorm van drie ouderwetse cahiers, beschrijven de situatie tussen 1943 en de bevrijding. Elk van de drie schrijvers heeft een eigen invalshoek en een eigen stijl, maar ze bestrijken alle drie het leven in zowel IJmuiden als Velsen-Noord en Beverwijk. Niet zo gek als je bedenkt dat er tijdens de evacuaties over en weer flink verhuisd werd. En toch is het verrassend om te zien hoe de IJmond toen veel meer als een geheel werd ervaren dan tegenwoordig.

De drie dagboekschrijvers waren alle ambtenaar in gemeentelijke dienst; twee in Velsen en een in Beverwijk. Daardoor waren ze meestal goed geïnformeerd over wat er op bestuurlijk niveau speelde. Maar ook door hun dagelijkse oversteek met de pont of door informatie uit de illegale pers wisten ze allemaal veel meer dan de bezetter ze langs de officiële kanalen wilden laten weten.

De drie dagboeken zijn geïllustreerd met foto’s en overdrukken uit verzetskrantjes om de verschillende beschreven gebeurtenissen aan te vullen. Daarmee wordt een zeer indringend beeld gegeven van het dagelijks leven in de jaren van de bezetting. De lezer beleeft als het ware van dag tot dag de voortdurende dreiging, het schrijnende gebrek aan alles, de honger en ellende mee. Maar hij krijgt ook inzicht in de worsteling van de ambtenaren met het opgelegde gezag.

De indrukwekkende boeken, beperkte oplage, kosten samen slechts € 24 en deze week van Herdenking en Vrijheid krijgt u “Slachtoffers van WO2 in de IJmond” van journalist  Bart Vuijk (NHD) er gratis bij.

Bestellen via  pr@museumkennemerland.nl  en ze worden binnen 24 uur in de IJmond thuisbezorgd.

Of € 24 overmaken naar  NL97RABO0107370034  t.n.v. S. Weterings,  en vermeld uw adres.

Foto’s: aangeleverd

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Open podium De Oude Kwekerij
Op 17 juli is er open podium in het Alkmaarse openluchttheater De Oude...
Read More
0 replies on “Oude dagboeken van IJmonders uit de Tweede Wereldoorlog”