Orkestleden en dirigenten in verschillende steden gezocht

Beginnersorkest Merlijne zoekt orkestleden en dirigenten in verschillende steden. Het amateurorkest wil volwassen beginnende musici een plek geven om naar hartenlust te musicerenVolwassenen die jaren geleden hun instrument opborgen en het muziek maken nu weer willen oppakken kunnen zich aansluiten. Maar er is ook plek voor musici die net zijn begonnen met het spelen op een nieuw instrument.

Nederland kent tal van gevorderde orkesten waar beginners niet bij kunnen aansluiten. Het Beginnersorkest biedt beginners in combinatie met volwassenen een mooie plek om samen onder leiding van een professionele dirigent klassieke muziek te maken. Het amateurorkest is al actief in Almere, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Zutphen en wil graag uitbreiden naar Apeldoorn, Nieuwegein, Kampen, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Den-Haag, Almelo, Hengelo en Enschede. Er is geen ander orkest in Nederland die met hetzelfde concept in zoveel steden aanwezig is en wil zijn.

Vrijetijdsbesteding
De initiatiefnemers van het beginnersorkest Joeri Bagaya en Merlijne Schalken zijn blij dat de vrijetijdsbesteding weer opstart na de lockdowns. Zakelijk leider Bagaya licht toe: “De culturele sector is hard getroffen door de coronacrisis. Veel orkesten konden lange tijd niet bij elkaar komen. Mensen hebben hun sociale contacten lang moeten missen. Het is belangrijk om te blijven doen waar je blij van wordt. Wij willen muziek maken door heel Nederland. Zo zijn we het eerste orkest in Nederland met landelijke ambitie.”

Aanmeldingen
Bij 15 aanmeldingen (geïnteresseerden) wordt een locatie en een dirigent gezocht. Daarna kan er meteen gestart worden met repetities. Artistiek leider Schalken vertelt: “In alle orkesten worden dezelfde stukken gerepeteerd. Daarbij is het uniek dat orkestleden in iedere stad kunnen aansluiten. Je kunt dus door heel Nederland meespelen voor dezelfde maandelijkse bijdrage.”
Over het niveau hoeft niemand zich zorgen te maken. “We arrangeren een stuk op drie verschillende niveaus zodat de combinatie van beginners en gevorderde amateurs goed tot z’n recht komt. Bij elkaar klinkt het geweldig! Onze succesvolle formule werkt”, aldus Schalken.

Meer info op de website van het Beginnersorkest.

Foto: Mireille Martis

Reageer op dit artikel
Tags from the story
, ,
More from Redactie Pluswijzer
Kunst en carnaval
Voor internationaal textielkunstwinnares en ontwerpster van theaterkostuums en sieraden Tiel Jansen is...
Read More
0 replies on “Orkestleden en dirigenten in verschillende steden gezocht”