Oranje Fonds start zoektocht naar winnaars Appeltjes van Oranje 2022

Het Oranje Fonds is de zoektocht gestart naar bijzondere projecten die kans maken op een Appeltje van Oranje 2022. Dit jaar is het thema Kansengelijkheid voor álle jongeren. Kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden. Dit jaar wil het Oranje Fonds met de Appeltjes aandacht vestigen op projecten die dit probleem succesvol aanpakken, omdat zij steun en erkenning verdienen. Organisaties kunnen zich tot en met 30 september aanmelden om kans te maken op een Appeltje via oranjefonds.nl/appeltjes. Drie initiatieven krijgen in mei 2022 de prijzen uit handen van Koning Willem-Alexander. 

Het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn. 

Onzichtbare muur

Volgens een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2019 over kansen en belemmeringen onder jongeren, dreigt er een ‘onzichtbare muur’ te ontstaan tussen jongeren met en zonder hulpmiddelen. Sommigen kunnen profiteren van kansen, anderen lopen tegen drempels aan. Zo hebben jongeren met voldoende economisch en sociaal kapitaal meer mogelijkheden hun kansen te verzilveren. Sociaal kapitaal wordt hierbij steeds belangrijker: mensen met het juiste netwerk komen verder in het leven. Zaken als opleiding en afkomst – waar ben je geboren, wie zijn je ouders, waar komen zij vandaan en wat doen ze – spelen hierbij een rol, net als (onbewuste) vooroordelen, uitsluiting en discriminatie.  

Leeftijdsgenoten

Er zijn gelukkig veel organisaties die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven. En het Oranje Fonds is op zoek naar die bijzondere projecten, die jongeren inzetten om leeftijdsgenoten verder te helpen. Zodat ze de erkenning kunnen krijgen die ze verdienen. Denk daarbij aan een initiatief dat jonge vluchtelingen leeftijdsgenoten laat ontmoeten, een project dat met hulp van jonge vrijwilligers steun biedt aan LHBTIQ+-jongeren of een mentorprogramma dat een jongerenraad mee laat denken over de toekomst. Een organisatie tippen of een organisatie direct opgeven als kanshebber kan vanaf nu via oranjefonds.nl/appeltjes.  De prijzenDe Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de maatschappij. Alle winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan. Dit jaar is het de 20e keer dat de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt. 

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterken en verbinden wij organisaties, vrijwilligers en donateurs die bijdragen aan een verbonden samenleving. Wij doen dit dankzij steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, onze Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Foto: Oranje Fonds

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Noord-Holland kiest voor duurzame wegwerkzaamheden
Om Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden kiest de provincie voor duurzaam...
Read More
0 replies on “Oranje Fonds start zoektocht naar winnaars Appeltjes van Oranje 2022”