Open dag zuivering Geestmerambacht 22 juni

Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 m3 afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water! Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien winnen ze er grondstoffen uit. Nieuwsgierig hoe ze dit doen? Ontdek dit alles zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij de rioolwaterzuivering in Warmenhuizen.

Het hoogheemraadschap opent de poorten van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag de medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en Gemeente Heerhugowaard is deze dag aanwezig.

Biodiversiteit

Wat heeft een zuivering met biodiversiteit te maken? Bij het hoogheemraadschap alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mensen. Omdat de biodiversiteit onder druk staat experimenteert men op het rwzi-terrein Geestmerambacht met een natuurvriendelijk ingerichte oeverhoek. De grasvelden zijn ingezaaid met bloemrijke zaadmengsels, er zijn bijenkasten geplaatst en er is een paddenpoel.

Klimaatneutraal

In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het hoogheemraadschap de groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Daarvoor leggen ze zonneweides aan en winnen restwarmte terug in het zuiveringsproces. Bij zuivering Geestmerambacht zijn er 2000 zonnepanelen geplaatst.

Energie en grondstoffen

Het afvalwater zien we tegenwoordig ook als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo wint HHNK fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Zo winnen zij wat van waarde is terug uit uw afvalwater!

Ga ook naar de open dag op zaterdag 22 juni (10.00 – 16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. Locatie: rioolwaterzuivering Geestmerambacht, Huiskebuurtweg 9 in Warmenhuizen. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. (Foto: aangeleverd)

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Tentoonstelling ‘Onder het Staal’

De tentoonstelling ‘Onder het Staal’ die sinds begin juni in Huis van...
Lees meer