Open dag Stoomgemaal Halfweg

Zondag  27 oktober is het oudste en nog werkende schepradstoomgemaal in halfweg voor de laatste keer van dit seizoen in werking. En voor die gelegenheid niet alleen overdag maar ook in de avond weer met olielampverlichting.

Fotografen kunnen dan extra hun hart ophalen als het donker is en het gebouw baadt in een feeëriek licht. Vooral ook vanuit schepradhuizen met draaiende schepraderen kunnen dan mooie plaatsjes worden gemaakt van de waternevel die van de schepraderen afspat.

Stap binnen in een levend verleden in volle actie, waar je de geur van smeerolie opsnuift, waar een echt met kolen gestookt vuur een helse hitte geeft, waar een enorme stoommachine staat te stampen en gigantische schepraderen al even gigantische watermassa’s verplaatsen. 1.500.000 liter water per minuut.

Het is hier een onvergetelijke belevenis voor jong en oud, man en vrouw, wel of niet technisch. Want hier gaat het niet alleen om techniek, maar vooral ook historie en sfeer. En om dat bekende-Hollandse probleem: hoe houden wij onze voeten droog?

Neem voor alles de tijd, want haast kennen wij hier niet: of u nu een uurtje wilt rondkijken of van begin tot eind, daar bent u helemaal vrij in. Aarzel ook niet om de vrijwilligers aan te spreken, voor uitleg of voor antwoorden op u vragen.

En kinderen die tegenwoordig niet meer weg te slaan van de iPad of spelcomputer? Die kunnen zich vergapen aan de modelstoommachines, bij de ‘meterman’ interessante dingen zien en doen, als ze durven de stoker helpen als kolen op het vuur te gooien, en bij de smid een ijzersterk verhaal horen voordat ze ook zelf het hete ijzer mogen smeden.

Die dag is het museum open van 10.00 uur tot 16.00 uur. Om 10.00 uur brandt de ketel al volop en rond 11.30 uur wordt de stoommachine gestart. Die avond is het dan weer open van: 18.00 uur tot 21.00 uur, en dan in nostalgische sfeer. Rond 18.30 uur wordt de stoommachine weer gestart.

Tip 1: maak er een sfeervol avondje van met een gezellig etentje vóór de nostalgische  avond, bij onze buren, brasserie “Het Gemaal”.

Tip 2: kom “op stroom naar stoom” het station Halfweg is op loopafstand (via een kleine omweg i.v.m. werkzaamheden aan de N200) van het stoomgemaal.

U vindt ons Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, te Halfweg. www.stoomgemaalhalfweg.nl. (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Straal en geniet met Buddha to Buddha
Het is alweer ruim 20 jaar geleden dat de allereerste stoere en...
Read More
0 replies on “Open dag Stoomgemaal Halfweg”