Op expeditie naar de Marker Wadden

In het weekend van 24 en 25 september organiseert Natuurmonumenten een expeditie naar de Marker Wadden. Bezoekers kunnen dan voor het eerst een voet zetten op dit nieuwste stukje Nederland. Het eerste eiland van het Marker Wadden-project ligt dan inmiddels voor een groot gedeelte boven water.

Met het Marker Wadden-project wordt de verstikkende slibdeken, die is ontstaan door de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad, omgetoverd tot een natuurlijk wetland. Hoe? Door deze laag van de bodem te verwijderen en te gebruiken om een voedselrijk wetland te ontwikkelen. Ook worden er diverse eilanden in het Markermeer aangelegd, waar rondom langzaamaan vanzelf oevers en rietvelden zullen ontstaan. De aanleg van de Marker Wadden zorgt dus voor nieuwe eilanden, natuurlijke oevers en voor een herstel van het natuurlijke evenwicht onder water.

De Marker Wadden zijn natuurlijk alleen per boot bereikbaar. Natuurmonumenten organiseert nu de Marker Wadden-expeditie, waarbij deelnemers kort uitleg krijgen over het bijzondere project. Tijdens een wandeling van 2,5 km over het kersverse eiland in het Markermeer, met daarbij een speciale app, zien bezoekers hoe verrassend de Marker Wadden er over ongeveer vijf jaar uit zullen zien.

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

De apfelstrudel-index

Elk jaar vergelijkt Snowplaza.nl de prijzen van een lunch op de piste...
Lees meer