Ontmoet de Noord-Hollandse molenaars!

Op 12 en 13 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Culturele Erfgoed. In Noord-Holland doen zo’n 70 molens mee. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Ga óók op bezoek en de molenaar vertelt je de bijzonderheden van zijn unieke molen. Vele molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Enkele tips:

  • In Haarlem is De Eenhoorn op zaterdag én zondag te bezoeken. Het is een zaagmolen en daarvan zijn er nog maar enkele in Nederland in bedrijf. Een bijzonderheid!
  • De Zandhaas in Santpoort-Noord maakt er op zaterdag 12 mei een feestelijke dag van! Er is muziek en een markt rond de molen. Voor bezoekers worden pannenkoeken en brood gebakken. Voor de kinderen zijn er extra activiteiten.
  • Voor een heerlijke pannenkoek kunt u zaterdag én zondag terecht op molen De Hoop in Den Oever. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten en de molenaar leidt u graag rond.

Maar, er zijn nog zoveel meer prachtige Noord-Hollandse molens die hun deuren openen.

Voor kinderen ligt op elke deelnemende molen gratis het Molen-Ontdekboekje klaar. Vol puzzels, raadsels, kleurplaten en spelletjes.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl. (Foto: De Eenhoorn, foto Wim Giebels)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Eenden vangen in de eendenkooi

Iedereen kan op dinsdag 16 mei, donderdag 18 mei of dinsdag 23 mei...
Lees meer