Onmisbare hulpmiddelen om langer thuis te wonen

Onmisbare hulpmiddelen om langer thuis te wonen

Het is een bekend gegeven dat steeds meer ouderen lang thuis blijven wonen. Het CBS deed er onderzoek naar en kwam tot een aantal conclusies. Sinds 2014 woont maar liefst 95% van alle 65-plussers thuis. In veel gevallen is dat ook probleemloos mogelijk. Van de groep 65- tot 74-jarigen heeft bijvoorbeeld 80% van de senioren geen enkele beperking voor de dagelijkse handelingen. Voor alle 65-plussers geldt dat twee derde van deze groep alle dagelijkse handelingen zonder moeite kan verrichten. In de hele groep senioren ervaart driekwart van de mensen de gezondheid als goed tot zeer goed. Natuurlijk hangt dat ook samen met de leeftijd. Van de 75-plussers voelt ongeveer 50% zich nog bijzonder gezond.

Problemen met traplopen en zwaar huishoudelijk werk

Bij de groep senioren die beperkingen hebben bij het doen van dagelijkse handelingen staan traplopen en zwaar huishoudelijk werk hoog op de lijst van problematische handelingen. Ook zaken als zich buitenhuis verplaatsen, in bad gaan en douchen geven vaak problemen. Het moeiteloos op- en aflopen van de trap lukt 1 op de 10 in de groep van 65 tot en met 74 niet meer. Boven de grens van 75 jaar kan 1 op de 4 ouderen de trap zonder hulp niet meer nemen. Vooral vrouwen hebben op hogere leeftijd meer moeite met de dagelijkse handelingen. Bij de groep 75-plussers heeft bijna het dubbele percentage vrouwen met beperkingen te maken in verhouding tot mannen. Ten dele heeft dit uiteraard ook te maken met het feit dat er meer vrouwen in de hogere leeftijdscategorieën zijn dan mannen.

Langer thuis wonen is mogelijk met hulpmiddelen

Het is voor ouderen vaak moeilijk om huisvesting te vinden zonder een trap. Daarbij is het in veel gevallen ook een emotionele kwestie, omdat men gewend is aan de woonomgeving. Verandering van woonomgeving is iets dat maar weinig senioren willen doen. Een traplift kan een huis met trap voor een oudere weer geheel toegankelijk maken. Een traplift is eigenlijk gewoon een stoel die op een rail wordt gemonteerd. De rails kunnen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de trap worden geplaatst. De stoel wordt met een stevige motor aangedreven, waardoor deze zich soepel langs de trap beweegt.

Voor wie is een traplift geschikt?

Een traplift is voor iedereen bedoeld die moeite heeft om de trap zonder hulp te kunnen op- en aflopen. Door gebruik te maken van een traplift kan de gebruiker veilig en zonder inspanning naar boven en beneden komen. Via maatwerk kan een traplicht bijvoorbeeld ook ontworpen worden voor iemand met overgewicht. Ook voor blinden en slechtzienden zijn er speciale opties. Met een traplift hoeft een trap geen belemmering meer te vormen.

Kan een traplift op iedere trap worden geplaatst?

De enige vereiste is dat de trap stevig is en een breedte heeft van minimaal 70 centimeter. Voor iedere trap die hieraan voldoet, is een traplift te vinden. Voor een rechte trap, een trap met één bocht of zelfs met twee bochten; het is allemaal mogelijk. Als in bepaalde gevallen de normale trapleuning moet worden verwijderd, kan ook dat opgelost worden. Door het plaatsen van dubbele traprails kan de bovenste als leuning dienen. Dat voelt prettig en veilig.

Andere hulpmiddelen om een woning leefbaar te houden voor ouderen

Een ander probleem in de meeste woningen voor senioren is de badkamer. Ouderen voelen zich hier niet meer op hun gemak, omdat ze bang zijn te vallen in deze omgeving. Tenslotte is deze kamer een ruimte die vaak glad wordt door het gebruik van water en veel harde voorwerpen kent, zoals een bad en een wastafel. Het is dan van belang de hulpmiddelen te gebruiken om vallen te voorkomen en zoveel mogelijk steun te bieden. Door het toepassen van speciale stickers of ander antislip materiaal kan de gladheid grotendeels teniet worden gedaan. Met voldoende beugels bij het bad en/of de douche kan men ervoor zorgen dat de oudere op ieder moment houvast kan vinden en zich ook hier op zijn of haar gemak kan voelen.

Lees meer in het artikel ‘Valpreventie voor ouderen: wees zuinig op uw botten’ of in het artikel ‘Valpreventie voor ouderen, gebruik deze handige oefeningen en tips’.

Beperk zwaar huishoudelijk werk

Het is nu eenmaal logisch dat het op hogere leeftijd niet langer mogelijk zal zijn om bepaalde huishoudelijke klussen te blijven doen. Als dat te lang doorgaat, ontstaat door de benodigde inspanning zelfs een risico dat er ongelukken gaan plaatsvinden. Het aantal ongelukken dat thuis plaatsvindt bij ouderen tijdens huishoudelijk werk is aanzienlijk groter dan bij jongeren. Ouderen moeten op dat punt dan ook verstandig zijn en geen onnodige risico’s nemen. Het is vaak mogelijk om hulp in de huishouding te krijgen. Informeer in uw gemeente naar de mogelijkheden en informeer wat u hiervoor zelf moet bijdragen.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Bluestrain in Thalia
De 21e editie van de ‘Bluestrain to Thalia’ op zaterdag 8 april met...
Read More
0 replies on “Onmisbare hulpmiddelen om langer thuis te wonen”