Onderzoek Nationaal Ouderenfonds: 35% van de ouderen wil zich niet direct vaccineren

Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5%) zich direct wil laten vaccineren zodra het vaccin beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2%) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren, 7,3% weet het nog niet. Opvallend is dat mannen eerder geneigd zijn een vaccin te nemen dan vrouwen (respectievelijk 70,4% en 62,1%). Dit zijn enkele van de in het oog springende uitkomsten van een onderzoek onder het ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds.

Hoe ouder, hoe liever een vaccin

Andere opvallende uitkomsten: des te ouder iemand is, des te liever hij of zij zich laat vaccineren. Dit loopt op van 44,9% onder mensen jonger dan 65 jaar tot 75% onder 85+ers. 72,3 procent van de mensen die zich als risicogroep zien, willen zich laten vaccineren. Dat betekent ook dat ruim een kwart hier nog twijfels over heeft. Het onderzoek is ingevuld door 521 panelleden en geeft een representatief beeld voor de Nederlandse 55+’ers.

Verdeling vaccins

Er zullen straks niet meteen genoeg vaccins zijn om te verdelen onder alle Nederlanders. Het Nationaal Ouderenfonds vindt het belangrijk dat er goed wordt nagedacht welke mensen en bevolkingsgroepen als eerste toegang krijgen tot het vaccin. 

‘Ouderen lopen grotere gezondheidsrisico’s, we hopen dat een groot deel van de eerste vaccins aan hen beschikbaar wordt gesteld. – Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met partners, donateurs en vrijwilligers in voor een samenleving waarin geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. Onze activiteiten zijn laagdrempelig en gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen om op een actieve manier ouder te worden. Ook stimuleren we de samenleving om een leeftijdsvriendelijke omgeving te zijn. Want ouder worden doe je samen! (Illustratie: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Negentigjarigen gratis naar Marilyn Monroe

Op Nationale Ouderendag, vrijdag 7 oktober, organiseert De Nieuwe Kerk in Amsterdam...
Lees meer