Onderzoek: muziek goed voor je hart?

De finale van het Songfestival in Rotterdam ging niet door. Maar blijf vooral muziek luisteren, want dat is mogelijk goed voor je hart. Het liefst iedere dag zeker een half uur.


Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek onder patiënten die een hartinfarct hebben gehad. De patiënten die elke dag een half uur naar muziek luisterden hadden minder last hadden van angst, pijn en hartklachten.


Ontspannen
Regelmatige muzieksessies kunnen volgens de onderzoekers helpen om meer te ontspannen, en dat is gunstig. ‘Want stress verhoogt de hartslag en bloeddruk. En hierdoor wordt je hart en de bloedvaten ook extra belast.’, legt Nelleke van der Houwen, wetenschapsvoorlichter bij de Hartstichting uit. 

Het juiste genre
De onderzoekers selecteerden patiënten die na een hartinfarct last bleven houden van pijn op de borst (angina pectoris). Zij zochten per patiënt naar de beste muzieksoort: het juiste genre, het meest optimale tempo en de juiste tonen.
De patiënten luisterden dagelijks 30 minuten naar deze muziek, bij voorkeur op een rustige plek met hun ogen dicht. 

Minder klachten door muziek
Na zeven jaar bleken de patiënten die de muzieksessies volgden, minder klachten te hebben dan patiënten met een standaardbehandeling.Er waren minder medische ingrepen nodig en ze hadden        minder angst, minder last van pijn op de borst, minder vaak een bypassoperatie nodig, minder last van hartfalen en minder vaak een hartinfarct en stierven hier minder vaak aan.


Toekomstmuziek
Dit was een kleinschalig onderzoek. Er is meer onderzoek nodig om definitief vast te stellen of muziek een positief effect heeft op het hart. Het kan echter geen kwaad om dagelijks een rustmoment te pakken. Muziek kan daar bij helpen.
De onderzoekers gaan de gegevens verder analyseren. Ze willen weten of muzieksessies werkelijk voordelen opleveren voor je hart en voor welke patiënten of leeftijd dit dan geldt.


Het onderzoek vond plaats aan de Universiteit van Belgrado. Alle deelnemers hadden eerder een hartinfarct doorgemaakt. De testgroep bestond uit 350 personen. De helft daarvan was een controlegroep. (Foto: Pixabay)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Internationale toppers en toptalenten op BredaPhoto 2016
Van 15 september tot en met 30 oktober heeft de zevende editie...
Read More
0 replies on “Onderzoek: muziek goed voor je hart?”