Onderzoek KBO-PCOB: Senioren ongerust over stijgende energierekening

Het is goed dat het kabinet plannen maakt om de hoge energierekening aan te pakken, want de stijgende prijzen zorgen onder senioren voor onrust, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Van de senioren die een hogere energierekening verwachten (69%), is maar liefst driekwart (74%) licht tot zeer bezorgd over de oplopende energiekosten en wat dat betekent voor hun eigen situatie. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Met de koude en donkere dagen op komst wil je onbezorgd de verwarming opendraaien en een gezellig lampje aanzetten. Maar zo vanzelfsprekend als dat was, is dat nu een reden tot zorg. Men vraagt zich af of deze winter een koude kermis wordt.”

Een deel van de groep senioren die een hogere energierekening verwachten, zal daarom op andere zaken gaan bezuinigen, zoals horeca, vakanties en boodschappen. Een kleine groep (15%) denkt zelfs door de hogere energiekosten in de financiële problemen te komen. Voor de meeste senioren (74%) geldt in ieder geval dat ze bewuster met energieverbruik om zullen gaan. Willems: “Gelukkig verwachten de meeste senioren niet in de financiële problemen te komen. Maar dat geldt voor nu. Laten we dat vooral zo houden, dus een sterk energieplan voor de toekomst vanuit het (nieuwe) kabinet is wel noodzakelijk!”

Dat het kabinet maatregelen treft, is ook de eis van senioren. Ruim 9 op de tien (91%) vindt dat de overheid moet ingrijpen. Bijvoorbeeld door de Nutsbedrijven weer in overheidshanden te plaatsen, meer in te zetten op waterstof, meer subsidie om huizen te isoleren en door beter overheidsbeleid met meer inzet op klimaat en verduurzaming. Slechts een kleine groep suggereert  om weer gas te boren in Groningen en het Waddengebied. 

Onderzoek

In totaal hebben 1.391 Nederlandse senioren meegedaan aan deze flitspeiling, met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar. Het onderzoek was in de periode van 12 tot 14 oktober. 

KBO-PCOB

Met ruim 200.000 leden is KBO-PCOB de grootste seniorenorganisatie van Nederland met een sterk netwerk van lokale afdelingen. Met senioren die betrokken en van betekenis zijn voor elkaar en voor de samenleving.

Foto: Pixabay

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Vroegste schuttersstuk Caesar van Everdingen weer thuis in Alkmaar
Na een intensieve restauratie hangt het groepsportret Officieren van de oude Schutterij...
Read More
0 replies on “Onderzoek KBO-PCOB: Senioren ongerust over stijgende energierekening”