Nouchka van Brakel jubileert in EYE

Nouchka van Brakel viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum als filmmaker. In EYE vindt op 18 mei vanaf 13.00 uur het seminar Nouchka van Brakel – A Female Point of View plaats. ‘s Avonds aansluitend is haar film Van de koele meren des doods te zien.
Nouchka van Brakel, die precies vijftig jaar geleden debuteerde met de korte film Sabotage, was de eerste Nederlandse filmmaakster na de Tweede Wereldoorlog, die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken, zoals Het debuut (1977) en Een vrouw als Eva ( 1979), de eerste Nederlandse film met een lesbische thematiek.  Ze was ook de eerste vrouw die afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, waar ze later bijna twintig jaar filmregie zou doceren.
Tijdens het seminar  gaan onder anderen oud-NOS-journaliste Margriet Brandsma en hoogleraar Filmwetenschappen Patricia Pisters in gesprek met Nouchka van Brakel over haar films en inspiratiebronnen. Op 25 mei wordt de recent gerestaureerde Tsjechische nouvelle vague-film Madeliefjes (Daisies) vertoond, waarin twee jonge vrouwen hun rebelsheid tonen; de film was destijds een inspiratiebron voor Van Brakels eigen werk. Van Nouchka van Brakels hand is verder te zien Een maand later (1987) op 22 mei.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Europese Bodypainting Kampioenschappen
Maak kennis met de kleurrijke eerste editie van het European Bodypainting Festival...
Read More
0 replies on “Nouchka van Brakel jubileert in EYE”