Nieuwe uitvinding de sjoelkatapult zet kwetsbare ouderen in hun kracht

Het Nationaal Ouderenfonds en de Dirk Kuyt Foundation slaan handen ineen om landelijk uitrollen van het sociale initiatief mogelijk te maken

In december 2019 zijn bij de inwoners van 57 woon-zorginstellingen door heel Nederland sjoelkatapults bezorgd. De uitvinding van 86-jarige gepensioneerd architect Jaap Tromp zorgt dat ouderen met verminderde kracht in hun handen kunnen genieten van het oud-Hollandse spelletje en vergroot daarmee hun sociale wereld. Het prototype van de uitvinding trok eind 2017 de aandacht toen Meneer Tromp via Jan Slagter en Omroep Max voor het programma ‘Max maakt mogelijk’ één katapult mocht verloten. De bijna 400 binnengekomen brieven van geïnteresseerde woon-zorginstellingen en talloze positieve reacties op de uitzending gaven aan dat er veel vraag was naar een manier om ouderen weer bij elkaar te brengen rondom de sjoelbak. Het Nationaal Ouderenfonds en de Dirk Kuyt Foundation vinden het belangrijk dat alle ouderen deel kunnen blijven nemen aan groepsactiviteiten die hun sociale wereld vergroten. 1 op de 11 ouderen in Nederland geeft zelf namelijk aan zich ernstig eenzaam te voelen. Zij missen onder andere vaak vrienden om zich heen, gezelligheid en verbinding. Daarom sloegen het Ouderenfonds en de Dirk KuytFoundation de handen ineen om het landelijke uitrollen van de sjoelkatapult mogelijk te maken. Fabrikant Heemskerk Sports & Games is verantwoordelijk voor de productie van de 57 sjoelkatapults.

Denken in oplossingen

Uitvinder Jaap Tromp: ‘Ik ben inmiddels een aantal jaren weduwnaar, maar toen ik destijds in de instelling kwam bij mijn vrouw viel mij op dat mensen die graag wilden sjoelen niet meer mee konden doen, omdat het ze ontbrak aan de kracht in de armen. Ik denk in oplossingen, dus ik ben gaan broeden op een idee om een soort katapult te ontwikkelen en dat is gelukt.’ 

Het Nationaal Ouderenfonds vind het belangrijk dat iedere oudere mee kan komen in onze samenleving. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Vanaf 65 jaar voelt bijna 44% zich eenzaam, bij 75 jaar stijgt dit naar 53%, bij 85-plussers naar bijna 63%. Door middel van groepsactiviteiten zoals sjoelen blijven ouderen sociaal actief en ontstaan er bijzondere ontmoetingen. De sjoelkatapult van Meneer Tromp zet ouderen die door ziekte niet meer kunnen deelnemen in hun kracht. Zo vergroten wij hun sociale wereld en gaan we eenzaamheid onder ouderen tegen. 

Uitvinder Jaap Tromp

De sociale functie van aangepaste sport

De Dirk Kuyt Foundation stimuleert de aangepaste sport voor jong en oud. Van G-voetbal tot zeilen en van rolstoeltennis tot biljarten voor mensen met Parkinson. Dit doen zij in samenwerking met sportbonden, stichtingen, verenigingen en vrijwilligers waarbij ze een financiële en/of organisatorische bijdrage bieden om sport stimulerende projecten te kunnen realiseren. Sporten heeft immers niet alleen een lichamelijke functie, maar speelt ook een belangrijke rol bij de sociale integratie. Met name daarom sprak het idee van de sjoelkatapult direct aan. De sjoelbak levert mooie herinneringen op en met name in verzorgingstehuizen kan niet iedereen meer mee doen, omdat de armfunctie vermindert. Met de bijdrage aan deze uitvinding hopen we iedereen weer aan het sjoelen te krijgen.

Fotografie bij Frankeland Schiedam © Annette Jansen

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Witte Wieven in het Geestmerambacht klaar om te ontspruiten!

Midden in de prachtige natuur van het Noord-Hollandse recreatiegebied Geestmerambacht verrijst de...
Lees meer