Niet het leukste onderwerp, maar wel belangrijk: de uitvaartverzekering

uitvaart

In deze tijden van crisis staan we misschien net even iets vaker stil bij het einde van het leven. Veel mensen realiseren zich nu ook dat ze nog geen uitvaartverzekering hebben afgesloten. Of ze beseffen zich dat ze nog niet hebben nagedacht over hun wensen. Logisch natuurlijk dat deze vragen opkomen wanneer dit door omstandigheden dichterbij komt. Maar is dit het goede moment om een uitvaartverzekering af te sluiten? En welke verzekering kies je dan en waarom? En hoe zet je je wensen op een rij? Allemaal logische vragen natuurlijk. Ook zijn de uitvaarten en het afscheid nemen in deze tijd anders. In deze blog zetten we het allemaal even op een rij.

Welke soorten polissen zijn er?

Globaal genomen is er een natura-, kapitaalverzekering en sommenpolis. Bij de naturaverzekering krijg je een vast pakket aan diensten en een vrij besteedbaar bedrag. Je zit in dit geval wel vast aan de uitvaartonderneming die is aangesloten bij je verzekeraar, net als bij gecontracteerde zorg. Een kapitaalverzekering keert een vast bedrag uit. Dit kunnen je nabestaanden naar eigen inzicht besteden. Dit bedrag kan echter alleen aan de uitvaart worden besteed. Een sommenpolis werkt hetzelfde alleen mogen de nabestaanden dit bedrag ook aan andere dingen besteden. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld geld overblijft na de uitvaart.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost tussen de 6.500 en 11.000 euro. De totale kosten hangen af van de specifieke wensen en van wat je zelf regelt of laat uitvoeren door de begrafenisonderneming. Een crematie is daarbij vaak iets goedkoper dan een begrafenis. Wil je de kosten van de uitvaart en uitvaartverzekering graag berekenen? Dan zijn er handige online rekenprogramma’s waarmee je dit snel kunt uitrekenen. Wil je je uitvaartverzekering vergelijken? Check dan zeker even een site waar je alle verschillende verzekeraars en uitvaartverzekeringen naast elkaar kunt zetten. De premies kunnen namelijk enorm verschillen per verzekeraar.

Wat zijn de keuzemogelijkheden?

De uitvaart zelf bestaat uit de basiskosten, de uitvaart zelf en de persoonlijke voorkeuren. Bij de basiskosten kun je denken aan de uitvaartverzorger, de laatste verzorging, wel of niet opbaren en het rouwvervoer. Bij de uitvaart zelf worden de kosten bepaald door de dienst zelf, het rouwboeket, de rouwkaarten en de catering. En dan zijn er natuurlijk ook nog persoonlijke wensen zoals een luxe of eenvoudige kist, rouwadvertenties in de krant, wel of geen volgauto’s en een uitgebreide catering of extra diensten en wensen.

Waar moet je op letten?

Let er bij een uitvaartverzekering goed op of de premie hetzelfde blijft of oploopt. De inhoud van het pakket of het verzekerde bedrag bepaalt de uiteindelijke premie. Ook je leeftijd en de looptijd van de verzekering bepalen de premie. Ben je ouder dan 75 jaar? Dan kun je vaak niet meer kiezen voor alle vormen uitvaartverzekeringen. De grotere verzekeraars bieden verder vaak lagere premies dan de kleinere lokale verzekeraars.

Uitvaart in deze tijd

In deze crisistijd wordt een uitvaart anders geregeld dan normaal. Bij een uitvaart mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en de rest kan thuis online meekijken. Iedereen moet 1,5 meter afstand houden en een knuffel kan helaas even niet. Gelukkig zijn er nog veel andere creatieve ideeën wel mogelijk. Denk aan videoboodschappen, kaartjes en tekeningen. Daardoor kan het afscheid nemen ook in deze tijd bijzonder en intiem zijn.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Kunstroute Art Callantsoog 2018

Op zaterdag 19 mei en zondag 20 mei, de eerste Pinksterdag, organiseert...
Lees meer