Nederlands Dans Theater viert zestigjarig bestaan groots met voorstelling Kunstkamer

NDT ook tijdens jubileumseizoen te zien in Haarlem

Nederlands Dans Theater (NDT) viert in het nieuwe seizoen 2019/2020 zijn zestigste verjaardag. Het jubileumseizoen van het internationale topgezelschap wordt in Den Haag en Amsterdam op feestelijke wijze geopend met het programma Kunstkamer; een groots opgezette voorstelling van choreografen Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, met alle dansers van zowel NDT 1 als NDT 2. Een unicum voor het gezelschap. Tijdens het jubileumseizoen is NDT net als vorig seizoen wederom te zien in Stadsschouwburg Haarlem.
Voor het eerst in de geschiedenis van NDT creëren huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot en beide associate choreographers, Crystal Pite en Marco Goecke, gezamenlijk een werk voor álle dansers van het gezelschap, NDT 1 en NDT 2. De unieke, avondvullende voorstelling, live begeleid door Het Balletorkest, wordt een eerbetoon aan het traject dat het internationaal door pers en publiek bejubelde gezelschap de afgelopen zestig jaar heeft doorlopen in de danskunst.
Inspiratie Kunstkamer is geïnspireerd op het boek Rariteitenkabinet uit 1734 van Albertus Seba. Deze Amsterdamse apotheker (1665-1736) wist in korte tijd een grote collectie in- en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen en publiceerde deze bevindingen in een boek, geroemd door zowel geleerden als verzamelaars. Een originele kopie van het Rariteitenkabinet is onderdeel van de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In Kunstkamer gebruiken de choreografen deze publicatie als inspiratiebron om het toneel om te zetten in hun eigen kunstkamer, waarin NDT wordt gepresenteerd als een veelzijdig ‘gezelschap van rariteiten’.

Europese tournee

Deze buitengewone, grootschalige productie zal in Nederland van 3 oktober t/m 16 november enkel te zien zijn in het Zuiderstrandtheater in Den Haag en de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, en reist verder niet door het land. In de zomer van 2020 gaat Kunstkamer op een Europese tournee naar Londen, Parijs, Madrid, Baden-Baden en Berlijn.

NDT in Haarlem

Afgelopen seizoen was NDT 2 met één programma te zien in Stadsschouwburg Haarlem. Significant Moments stelde de jonge dansers op de proef en onderzocht hun interpretatie van bestaand werk van Sol León & Paul Lightfoot en nieuw werk van Alexander Ekman en Phillip Chbeeb. Ook in het jubileumseizoen 2019/2020 doet het jongerengezelschap van NDT wederom Haarlem aan. Op 20 december van dit jaar komen in Sierra Oscar Foxtrot Tango de vier contrasterende choreografische stemmen van oud NDT-danser Medhi Walerski, associate choreographer Marco Goecke, het innovatieve choreografenduo Sharon Eyal & Gai Behar en de Fransman Yoann Bourgeois samen.

Ga voor meer informatie naar: www.ndt.nl  (Foto: Rahi Rezvani)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Open Watersportdag in Uitgeest
Watersportcentrum Uitgeest opent het watersportseizoen op zondag 19 mei a.s. met de...
Read More
0 replies on “Nederlands Dans Theater viert zestigjarig bestaan groots met voorstelling Kunstkamer”