Nederlands Blazers Ensemble speelt Das Lied von der Erde van Gustav Mahler

Met solisten Christianne Stotijn en Marcel Reijans

Vanaf donderdag 14 maart speelt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) Mahlers symfonische liedcyclus Das Lied von der Erde. Mezzosopraan Christianne Stotijn en tenor Marcel Reijans zijn de solisten. De tournee voert langs zalen in onder meer Amsterdam, Tilburg, Den Haag, Enschede, Eindhoven, Utrecht en Helmond.

Mahlers symfonische liedcyclus op oud-Chinese teksten stond al lange tijd op het verlanglijstje van artistiek leider Bart Schneemann. Mahlers ‘meest gewaagde symfonie’, noemt hij het. Schneemann: ,,De symboliek in Das Lied von der Erde is veel universeler dan in zijn eerdere grote werken. De thema’s zijn nog steeds dezelfde: alles van Mahler gaat over de schoonheid van het leven en de wrange bijsmaak die dat krijgt door het besef dat we sterfelijk zijn. Maar deze keer staat Mahler niet zelf in het middelpunt.”

Deze uitvoering van Das Lied von der Erde staat in een lange traditie van groot symfonisch repertoire dat in de unieke bezetting van het Nederlands Blazers Ensemble een nieuw leven krijgt. Voor de bewerking tekent huisarrangeur Willem van Merwijk.

Tijdens het concert wordt het originele handschrift van Mahler geprojecteerd. De geprojecteerde partituur loopt synchroon mee met de gespeelde muziek. Zo komt het publiek dichtbij de componist, en kan het zien hoe Gustav Mahler zijn keuzes maakt, maar ook de doorhalingen, z’n zwart gemaakte maten, z’n twijfel.

Speellijst:
DO 14 MRT AMSTERDAM PODIUM MOZAIËK (UITVERKOCHT) VOORPREMIÈRE
VR 15 MRT TILBURG THEATERS TILBURG PREMIÈRE
ZA 16 MRT DEN HAAG NIEUWE KERK
ZO 17 MRT HAARLEM PHILHARMONIE
DI 19 MRT ENSCHEDE GROTE KERK
WO 20 MRT WAGENINGEN DE JUNUSHOFF
VR 22 MRT EINDHOVEN MUZIEKGEBOUW FRITS PHILIPS
ZA 23 MRT AMSTERDAM HET CONCERTGEBOUW (KLEINE ZAAL) (UITVERKOCHT)
ZO 24 MRT HEERLEN PARKSTAD LIMBURG THEATERS
DI 26 MRT BREDA CHASSÉ THEATER
WO 27 MRT  UTRECHT TIVOLIVREDENBURG
DO 28 MRT HELMOND THEATER SPEELHUIS

Over het Nederlands Blazers Ensemble:
Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Het Scheepvaartmuseum vernieuwt. Herinrichting presentatie: nadruk op collectie, onderzoek en gebouw
Op 10 mei 2019 opent Het Scheepvaartmuseum twee geheel nieuwe vaste presentaties:...
Read More
0 replies on “Nederlands Blazers Ensemble speelt Das Lied von der Erde van Gustav Mahler”