Nederlander blijkt bijgelovig rond Oudejaarstrekking

- PERSBERICHT ? (embargo tot woensdag 27 december 2017, 6.00 uur) Schietgebedjes, geluksnummers, loten instralen: Nederlanders halen alles uit de kast    Opvallend: 30% ondervraagden houdt winst geheim voor familie <...

Schietgebedjes, kilometers omrijden, inzetten van geluksgetallen, alles om het geluk onze kant op te krijgen. Ook dit jaar zijn de ‘nuchtere’ Nederlanders in de ban van de Oudejaarstrekking. Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) koopt een Oudejaarslot. Om het geluk af te dwingen koopt één op de drie Nederlanders zijn Oudejaarslot ieder jaar opnieuw bij dezelfde ‘gelukswinkel’. 20% doet een schietgebedje voor een winnend lot en een grote groep kust in de winkel zijn lot voor geluk. En als we die hoofdprijs dan winnen? Dan houden we liever onze mond tegen naasten en familie. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Staatsloterij.

 

Het bijgeloof wordt ook herkend door de verkopers van Oudejaarsloten. Wim van Vuure, eigenaar van tabakswinkel John en Wim uit Amsterdam Osdorp: ,,Bijgeloof is volop aanwezig. In onze winkel geloven veel mensen op de een of andere manier in eindcijfer 7. Terwijl op eindcijfer 0 veel meer prijzen zijn gevallen. Er wordt veel gespeeld met geboorte- en trouwdata. Om mensen nog een handje te helpen, zegen ik de loten. Dat vinden mensen leuk.” Eigenaar Hans Poll van Cigo De Posthoorn in Amstelveen (foto): ,,Bij onze winkel in Amstelveen worden boeddhabeeldjes voor de deur gezet. Klanten nemen ook gelukspoppetjes mee, die zet ik dan achter de toonbank. Blijkbaar helpt het want er zijn hier al diverse grote prijzen gevallen.”

Opmerkelijk is dat eenderde van de Nederlanders houdt tegen hun eigen kinderen de mond dicht over het winnen van een grote geldprijs. Ruim 15 procent vertelt het zelfs niet aan de eigen partner als het eenmaal zover is. En tegen vrienden wordt helemaal vaak gezwegen over de nieuw verworven rijkdom. Slechts 28 procent van de ondervraagden deelt dit nieuws met hen.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Motorbeurs Utrecht en Bikersingles organiseren speeddates op Valentijnsdag
Biker zoekt Babe in de Jaarbeurs in Utrecht Na Boer zoekt Vrouw...
Read More
0 replies on “Nederlander blijkt bijgelovig rond Oudejaarstrekking”