NDT 2 toert vanaf 28 februari door het land met Standalone

Van 28 februari tot en met 11 april toert Nederlands Dans Theater 2 door het land met Standalone. Het topprogramma bestaat uit vier werken: een wereldpremière van Johan Inger, Postscript van Sol León & Paul Lightfoot en Black Milk en George & Zalman van Ohad Naharin. Tijdens de tournee vraagt NDT aandacht voor de strijd tegen spierziekten. De voorstelling is vrijdag 6 maart te zien in de Philharmonie in Haarlem.

NDT 2, oorspronkelijk opgericht om het eerste gezelschap van jong talent te voorzien, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volledig opzichzelfstaand gezelschap met eigen repertoire. Volgens The New York Times is het zelfs “one of the world’s most elegant and stringent dance companies.” In het avondvullende Standalone danst het technisch briljante en altijd verrassende NDT 2 vier werken van topchoreografen.

De Zweedse Johan Inger, die talrijke balletten voor het gezelschap creëerde, maakt voor Standalone een nieuw werk. Daarnaast brengt NDT 2 twee werken van de wereldberoemde Ohad Naharin, choreograaf en artistiek directeur van de Batsheva Dance Company. Black Milk (1985) werd oorspronkelijk voor vijf vrouwen gecreëerd maar wordt nu door vijf mannen gedanst. In George & Zalman (2006) staan juist vijf vrouwelijke dansers op het podium. Het vierde werk op het programma is Postscript (2005) van huischoreografen Sol León en Paul LightfootPostscript, een pas-de-trois en twee duetten vol innovatief partnerwerk, wordt gedanst op muziek van Philip Glass, live uitgevoerd op toneel.

Dans tegen spierziekten
Op uitnodiging van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance Festival vraagt NDT aandacht voor de missie van het Prinses Beatrix Spierfonds. Tijdens de Nederlandse tournee van Standalone gaat NDT de strijd tegen spierziekten aan met ‘dans tegen spierziekten’. Dansen symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen: een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is. Dansers trainen elke dag intensief om hun spieren in topconditie te houden, terwijl mensen met een spierziekte met hetzelfde doorzettingsvermogen elke dag het uiterste van hun lichaam vragen. Gezicht van deze samenwerking zijn de 17-jarige Nynke Mentink, die dankzij een medicijn voor haar spierziekte goed kan functioneren en zelfs kan dansen, en Toon Lobach, professioneel danser bij NDT 2. Op de voorstellingsavonden wordt er in de verschillende Nederlandse theaters door het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd om geld op te halen voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek naar (de genezing van) spierziekten. 

Kijk voor meer informatie over dit initiatief en de video op www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/ndt. (Foto boven: Piek Fotografie, foto campagnebeeld: Rahi Rezvani)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
De Boeddha reist door naar het Tropenmuseum
De tentoonstelling De Boeddha, van levensverhaal tot inspiratiebron gaat op doorreis naar het Tropenmuseum...
Read More
0 replies on “NDT 2 toert vanaf 28 februari door het land met Standalone”