Natuurbelevingen omgezet in eigenzinnige kleurenharmonieën

Op zondag 27 november is de opening van de tentoonstelling ‘In de Hollandse Bossen’ waarin de nieuwste schilderijen worden gepresenteerd van de plein-air schilder Gertjan Scholte Albers. Vijf dagen per week, in alle jaargetijden is Gertjan buiten te vinden. Een zelfgebouwde kar die zijn brommertje dagelijks mee torst, doet dienst als opbergkast, tafel en palet. In de kar zijn alle benodigdheden efficiënt opgeborgen: penselen, verf, potjes, doek, ezel en zelfs een enorme lap zeil om zichzelf en zijn schilderij te kunnen beschermen tegen regen of sneeuw.
Op de vraag waarom hij zoals velen niet van foto’s in een atelier werkt zegt hij: ,,Voor mij werkt dat niet. Ik moet in het landschap staan om het gevoel van het moment te kunnen pakken: als de zon schijnt, of als de lucht grauw en donker is, als er een stevige wind waait en de bomen ruisen en takken zwiepen, of als de schemering inzet. Al die elementen zijn van invloed op mijn gemoed en bepalen hoe een schilderij gestalte krijgt en wat de kleurstellingen worden.”
Opvallend is dat zijn landschappen er niet uitzien alsof ze naar de werkelijkheid zijn geschilderd. De doeken zijn uitgevoerd in een kleuren die de traditionele natuurliefhebber niet in zijn palet heeft. Zo maakt hij het ‘vanzelfsprekende’ bijzonder en dwingt de kijker om zijn (mogelijk) sleetse perceptie aan iets nieuws te onderwerpen. Van 15.00 tot 18.00 uur bij Morren Galleries op de Oudegracht 340 in Utrecht.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Zolang er leven is van Hendrik Groen wint NS Publieksprijs 2018
Zolang er leven is van Hendrik Groen (Meulenhoff) heeft de NS Publieksprijs...
Read More
0 replies on “Natuurbelevingen omgezet in eigenzinnige kleurenharmonieën”