Museum zoekt spullen voormalige kweekschool

Museum Kennemerland in Beverwijk is op zoek naar spullen, die afkomstig zijn uit of herinneren aan de vroegere Bisschoppelijke Kweekschool aan de Baanstraat in Beverwijk. 

De objecten worden tijdelijk gebruikt voor de nieuwe wisseltentoonstelling, vanaf 10 november, en gaan daarna weer terug naar de eigenaar.

Wie heeft er bijvoorbeeld een ouderwetse stencilmachine of een typemachine (liefst nog werkend) te leen? Een stuk meubilair of lesmateriaal uit de school? Ook welkom zijn persoonlijke spulletjes van de kwekelingen, bijvoorbeeld uit hun eigen kamer (kotje) in het bijbehorende internaat. Te denken valt verder aan oude lesboeken, scripties, tassen, agenda’s, schrijfmaterialen en rapportboekjes. Populaire muziek en groepsfoto’s uit die tijd komen eveneens van pas.

Gezocht zijn objecten uit het hele bestaan van de Bisschoppelijke Kweekschool, later de Katholieke Pedagogische Academie, die vele generaties onderwijzers opleidde. De geschiedenis begint in 1906 en eindigt eind jaren ’80. Dan wordt het beeldbepalende gebouw omgebouwd tot een appartementencomplex. Uiteraard zal de tentoonstelling aandacht besteden aan het onstuimige schooljaar 1969-1970, met zijn roemruchte onderwijsopstand met de condoomrel die de druppel was die de emmer deed overlopen..

Voor alle ingezonden objecten maakt Museum Kennemerland een bruikleenformulier op. De inzender ontvangt een uitnodiging voor de opening. Aanmeldingen en tips kunt u sturen naar het mailadres t.dejong@museumkennemerland.nl

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Sombere gevoelens bij jongeren: ,,Uit vrees voor de reacties hou je het liever voor je”  
Haarlem – Het onderwerp staat volop in het nieuws: depressie, sombere gevoelens...
Read More
0 replies on “Museum zoekt spullen voormalige kweekschool”