Museum laat het Langedijker oorlogsverleden aan het woord

Museum BroekerVeiling opende op 12 oktober haar tweede wisselpresentatie ‘Uit het depot …’. Het museum heeft op dit moment, buiten het zicht van de bezoekers, een grote en bijzondere verzameling uit het verleden in het depot. Deze collectie wordt in de kelder van het gebouw onder optimale omstandigheden bewaard en gedocumenteerd, zodat al dit culturele erfgoed nog generaties te behouden is. Het museum wil door middel van een wisselpresentatie twee keer per jaar een deel van dit erfgoed laten zien.

Kolen en aardappelen in oorlogstijd

Ondanks de verschrikkingen die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht ging het dagelijks leven door, zo ook aan de Langedijk. Dit betekende dat de tuinders hun gang konden gaan en de veiling nog steeds druk bezocht werd. Er werd handel gedreven en de binnenvaartschipper was dag-en-nacht bezig om de goederen naar hun bestemming te krijgen. Althans dit was het beeld van het begin van de bezetting. Naarmate de oorlog voortkroop werd de landelijke stemming grimmiger. Dit had ook grote gevolgen voor het rustige Langedijk op het gebied van tuinbouw, transport, de veiling en handel.

Voor deze nieuwe tijdelijke presentatie is het museum op zoek gegaan naar bijzondere verhalen die nu nog door Langedijkers verteld kunnen worden. De getoonde collectie is een resultaat van een samenwerking tussen Stichting Langedijker Verleden en Museum BroekerVeiling. Met persoonlijke verhalen, archiefstukken, collectiestukken en privé foto’s laat Museum BroekerVeiling het Langedijker oorlogsverleden aan het woord. Het verhaal van het museum over tuinbouw, transport, handel en veiling in het daglicht van 1940 – 1945. Voor toegang tot het museum gelden de normale entreeprijzen, de Museumkaart wordt geaccepteerd. (Foto: aangeleverd)

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
De gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen
Over elektrische fietsen bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zou het bijvoorbeeld niet...
Read More
0 replies on “Museum laat het Langedijker oorlogsverleden aan het woord”