Museum JAN opent tentoonstelling Sam Drukker

Op 5 november opent de overzichtstentoonstelling Sam Drukker – Onderweg in Museum JAN in Amstelveen. Onderweg toont schilderijen en tekeningen van kunstenaar Sam Drukker (1957, Goes) gemaakt tussen 2010 en 2021.

Drukker staat bekend om zijn portretten geschilderd met losse penseelstreken op oude en gevonden materialen. In zijn werk legt hij de mens vast in al zijn facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarbij geportretteerden onderweg lijken te zijn; soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.

Op zoek
De mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken. Sinds 2010 schildert Drukker personen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid.

De Minje-serie uit 2014 verbeeldt tien Joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassenen meemaakten en overleefden. Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. Sam neemt dat verhaal mee in zijn werk. Recent werk zoals de schilderijen Plaag en Vallende man, zullen voor het eerst te zien zijn in Museum JAN.

Urgentie
Eerder exposeerde Sam Drukker in onder andere Museum het Rembrandthuis Amsterdam, Museum van Loon en het Joods Historisch Museum. “De urgentie spat van dit doek. In een tijd waarin veel onvoorspelbaar en onzeker is, als gevolg van de pandemie, zie je
dat de een flexibel meebeweegt en de ander er onder gebukt gaat. Sam Drukker brengt die herkenbare, ontastbare last
indringend in beeld”, aldus Marieke Uildriks directeur van Museum JAN over Sam Drukker’s meest recente werk ‘Plaag’.

Sam Drukker – Onderweg
5 november 2021 t/m 20 maart 2022
Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Entree: volwassenen € 11,50; 13-18 jaar € 6,- ; kinderen t/m 12 jaar en Museumjaarkaart gratis

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
De beste films van Imagine
Op zondag 24 april, de laatste dag van Imagine 2016, zijn zes...
Read More
0 replies on “Museum JAN opent tentoonstelling Sam Drukker”