Mooiste landschapsfestival zondag 24 september

Bij Buitenplaats Leyduin, in Heemstede is op 24 september van alles te doen. Op een extra leuke manier. Ee natuurcollege door verhalenverteller Arjan Postma bijvoorbeeld, de bekendste tv-boswachter van Nederland. Ga op stap met boswachters Jeroen, Lothar en Kees en ontdek alles over de geschiedenis van deze bijzondere plek, wat er leeft aan wild, vogels en ander spul. Maak kennis met Jacob van Lennep, schrijver en eigenaar van Leyduin in 1850, of met de toenmalige kok, de tuinman en andere historische figuren en luister naar smeuïge schandaalverhalen. Op Buitenplaats Leyduin vindt de tweede editie plaats van ‘MOOOISTE’. Het bijzondere van deze buitenplaats is de locatie van bossen, lanen, open velden en een statig woonhuis met horeca in het Juffershuis. Buitenplaats Leyduin is te mooi om niet te kennen.

Andere activiteiten zijn: de silent swing, familietheater, boomklimmen, kinderactiviteiten zoals Kabouter Pierelier, mindfulness en yoga workshops, schandaalverhalen door vroegere bewoners van de buitenplaats, muziek van Chanté, macrofotografie en strobofotografie. Struinen kan bij de ‘groene’ markt met hebbedingen, lekkernijen en mooie spullen. En diverse foodtrucks bieden een smakelijk hapje en sapje. Goed om te weten: er komt extra parkeerruimte bij de ingang aan de Leidsevaart. Dit is het tweede landschapsfestival uit een serie van vier. Het festival is een samenwerking tussen Landschap Noord-Holland en Provincie Noord-Holland. Elk jaar staat een ander type landschap in Noord-Holland centraal.

Buitenplaats Leyduin is een buitengewoon bijzondere plek. Het is gelegen in op een strandwal, in de 18e eeuw een geliefde plek voor rijke stedelingen uit Amsterdam. Zij kochten er stukken land en lieten er mooie huizen bouwen om de stank en drukte van de stad te ontvluchten. Leyduin heeft de meest imposante binnenduinbossen van de hele omgeving. Met lanen als kathedralen en spannende kronkelpaden. Je kunt er spechten, boomklevers, eekhoorns, damherten en reeën aantreffen. Een van de mooiste plekken is een open savanneachtig gebied, waar de resten van een vroegere paardenrenbaan te vinden zijn. Naast het vroegere woonhuis is er ook een nieuwe horecagelegenheid Gasterij Leyduin in het Juffershuis te vinden. De Belvedère,  een als ruïne gebouwde toren, zijn bijzonder. Foto: Ilse Miedema.

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Wisseltentoonstelling in Museum BroekerVeiling

Museum BroekerVeiling heeft een grote verzameling museumstukken in het depot, die zich...
Lees meer