Mooi Linieland! Ervaar het linielandschap in weekend van 2 en 3 juni

Misschien rij je er elke dag doorheen, woon je er vlakbij of ben je er wel eens geweest zonder dat je het wist: het Hollandse waterlinielandschap. Ontdek het linielandschap met forten als schakels en startpunten tijdens Mooi Linieland: zaterdag 2 en zondag 3 juni. Kijk op mooilinieland.nl en ontdek wat je dit weekend allemaal kunt doen.

Ga op excursie het linielandschap in met de spionnenroute vanuit Fort bij ’t Hemeltje (Houten) of de historische wandeling vanuit Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Gidsen leiden je rond vanuit o.a. Fort WKU (onder Houten), Fort bij Abcoude, Fort bij Spijkerboor (Westbeemster), Fort bij Rijnauwen (Bunnik), Fort Harssens (Den Helder), Fort bij Edam en Fort bij Vechten (Bunnik), Fort Altena en Fort Bakkerskil (bij Werkendam).

Lekker lunchen met producten uit de omgeving op Fortresort Beemster en Fort Altena. Likkebaarden langs de Linie, een culinaire reis door het linieland, op Lunet aan de Snel, Fort Everdingen en Fort Honswijk (Houten). Op het terras van o.a. Fort Zuid (Spaarndam), Fort Uitermeer (Weesp), Fort WKU (Schalkwijk), Fort Bakkerskil (bij Werkendam) en de Linielanding (Hajé Nieuwegein) zit je eerste rang linielandschap.

Stap op de (E-)fiets, kom te voet of met kano of boot. Prachtige routes leiden langs het Hollandse waterlinielandschap. Met de Houten Huizen, Stenen Forten route (44 km) en de Waterwerken route (25 km) fiets je dwars door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel de Fortenroute Aagtendijk (10,5 km) door de Vuurlinie van de Stelling van Amsterdam of de fietsroute Spaarndam (23 km). Vergeet onderweg niet af te stappen! En wie de Grebbelinie vanaf het water wil beleven kan bijvoorbeeld gaan varen over het Valleikanaal (14 km).

Kijk op mooilinieland.nl voor de actuele tijden, activiteiten, locaties en routes. Voor een aantal activiteiten is reserveren noodzakelijk. Mooi Linieland wordt georganiseerd door Stichting Liniebreed Ondernemen samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Landschap Noord- Holland en Waternet.

Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Bij het naderen van de vijand konden grote stukken land onder water worden gezet, niet diep genoeg voor boten en te diep voor man en paard. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen. De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling. Naar verwachting zullen de twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen. www.forten.nl (Foto: Titia de Zeeuw)

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Hermitage Amsterdam opent tentoonstelling ‘De schatkamer!’

Fonkelende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis. Te zien t/m 25 augustus 2019...
Lees meer