Monumentale lezing over ‘De vloek van Kennemerland’ en wandelingen door Leyduin

Buitenplaats Leyduin is niet zomaar een bos, het wemelt er van cultuurhistorische elementen. Daarom nodigt Landschap Noord-Holland iedereen op Open monumentendag 9 september uit om naar Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang te komen.
Er zijn twee onderdelen waaraan men mee kunt doen:

Wandeling terug in de tijd (gratis)

Op zondag 9 september om 11.30 uur neemt Landschap Noord-Holland iedereen mee voor een gratis wandeling vanaf de parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin op de Woestduinweg 4 in Vogelenzang terug in de tijd. Het is een gratis wandeling van ca. 2 kilometer en duurt ca. 1 uur. De wandeling loopt dwars door Huis Leyduin waar verteld wordt over de Familie Dorhout Mees die het huis heeft laten bouwen, vervolgens gaat men via het voormalige Juffershuis (nu Gasterij Leyduin) mee naar een fraai uitzichtpunt de Belvedère. Tot slot wandelt men naar het Koetshuis, waar eerst paarden en later auto’s stonden. Het is nu kantoor van de boswachters van Landschap Noord-Holland. Aanmelden is nodig en kan op www.gaatumee.nl

Lezing met wandeling over de Vloek van Kennemerland en de historie van Vogelenzang

Gokken! Daar waren de mensen vroeger al dol op. Elke zondag gebeurde het, in het bos in Vogelenzang. De paarden stonden te wachten, de spanning steeg, de inzet werd gedaan en dan kwam het startsein. De paarden vlogen over de renbaan van Woestduin, onderdeel van Buitenplaats Leyduin. Gert de Kruif en Martin Bunnik ontvangt geïnteresseerden zondag 9 september vanaf 13.45 uur in het statige Huis Leyduin voor een bijzondere duo-lezing van 14.00-15.00 uur waarbij ook aandacht is voor de historie van Vogelenzang. Na de lezing wandelt men samen naar de plek toe waar de renbaan was. De kosten bedragen € 5,- per persoon inclusief koffie of thee. Aanmelden is belangrijk en kan op www.gaatumee.nl. Het bezoek wordt afgerond aan de renbaan terplekke af om 15.30 uur. Iedereen is vrij om daarna nog verder te wandelen of terug te gaan naar de parkeerplaats of iets te eten of drinken bij Gasterij Leyduin.

Foto: Gokken op de renbaan van Woestduin werd uiteindelijk verboden. Men noemde het ‘de vloek van Kennemerland.’ (Foto: Archief Landschap Noord-Holland)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

ABIBIMAN EFFE: Ghanese portretten

Kunstenaar Huib van den Broek, uit Heemstede, exposeert zijn Ghanese portretten in...
Lees meer