MIX IT! Mode, stijl en instagram

Amsterdam – Op zondag 18 maart staat het Tropenmuseum in het teken van mode, stijl en instagram. In de door Mina Abouzahra ingerichte lichthal geeft Malika Ouacha een lezing waarin zij vragen stelt over mixen en De Marokkaanse identiteit wereldwijd. Modeontwerper Said Mahrouf, die bekend staat om zijn minimalistische en extreem vrouwelijke designs, gaat in gesprek met het publiek over zijn high fashion ontwerpen en SHAKUAR geeft een live performance. SHAKUAR verbindt live elektronica met traditionele instrumenten en betoverende vocals. Instagrammer Joseph Ouechen geeft een workshop en leert je de kneepjes van het vak.

Mixen op respectvolle wijze
Journalist Mouna Belgrini  beschrijft Marokko als een spons. ,,We absorberen invloeden uit Europa, de Arabische wereld en Afrika, zonder onze eigenheid te verliezen. Je kunt zelf kiezen met welke cultuur jij je identificeert en laat dit zien door je manier van kleden.’’ En binnen Marokko is Casablanca het Mekka van de mix. Ontwerpers en dragers weten uiteenlopende stijlen naadloos met elkaar te combineren: modern/traditioneel, man/vrouw en Afrikaans/Westers. Maar hoe mix je mode op respectvolle wijze, met waardering voor een cultuur die anders dan die van jou?

De Marokkaanse identiteit?
Malika Ouacha is cultureel antropoloog, consultant en onderzoeker op het gebied van gender en seksualiteit in de Amazigh cultuur en de multireligieuze beschaving in Noord-Afrika. In haar lezing spreekt ze over de shift van de Marokkaanse identiteit in Marokko, Casablanca en hoe dit wereldwijd doorwerkt in bijvoorbeeld mode en via social media. Bestaat er überhaupt wel een Marokkaanse identiteit? En hoe kun je deze herkennen?

Instagram workshop
Wat is de rol van social media op wereldwijde modetrends? Joseph Ouechen gaat hier op in tijdens een instagram workshop. Ouechen is geboren in de sloppenwijken van Casablanca maar ondanks zijn onfortuinlijks start ontbrak het hem niet aan een tomeloos optimisme. Op zijn negentiende krijgt hij een camera en vanaf dat moment ontwikkelt hij een liefde voor fashion en streetstyle fotografie. Dit mondt in 2007 uit in zijn eigen blog YOU ARE THE STYLE. Hij wordt in Marokko gezien als een pionier in de streetstyle fotografie en heeft samengewerkt met grote merken zoals L’Oréal en Huawei. (foto: Lizzyann.com)

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Amsterdam maakt zich op voor eerste editie 24H Zuidoost

Volgende week beleeft Amsterdam Zuidoost zijn eerste eigen editie van 24H Amsterdam....
Lees meer