Microminiaturen binnen 2 maanden nummer-één-attractie in Volendam

Begin mei opende Museum Mondial haar deuren in Volendam. De expositie van 14 microscopisch kleine miniaturen is sinds 1 mei 2018 te zien in het toeristische vissersdorp. Op 27 juni volgde de eerste review op Tripadvisor en inmiddels staat het museum op nr. 1. Bezoekers van de expositie zijn unaniem enthousiast over de kunstwerken die door de Oekraïense kunstenaar Mikolay Syadristy gemaakt zijn. Het enthousiasme van de bezoekers zorgt voor de nummer-één-positie op de lijst van dingen om te doen in Volendam. ,,Ongelooflijk hoe iets dat je niet met je blote oog kunt zien, door mensenhanden gemaakt is. Het lijkt wel mindfuck”, aldus een reactie van een bezoeker.

Eén van de kunstwerken die de meeste reacties oproept is de roos binnenin een uitgeholde menselijke haar. De haar is amper met het blote oog te zien en dan zit binnenin ook nog een roos, gemaakt van gouddraad. Deze roos maakte de kunstenaar ruim vijftig jaar geleden voor zijn echtgenote. Hij werkte hier bijna een jaar lang hier zes dagen per week aan.

Bijzonder is dat de expositie jong én oud boeit. Zelfs jonge kinderen raken niet uitgekeken op de kunstwerken die alleen door een microscoop te zien zijn. Zo schrijft de tienjarige Teun uit New York in het gastenboek: ,,Super leuk. Je geld echt waard.” Pubers – normaal gesproken niet de meest enthousiaste groep museumbezoekers – zijn gefascineerd door de detaillering die in de kunstwerken verwerkt is. Maar ook ouderen – die vaak al heel wat gezien hebben in hun leven – kijken verwonderd en zijn verrast door de unieke kunstwerken. De 93-jarige mevrouw Damsma reisde speciaal voor de expositie vanuit Leeuwarden naar Volendam en vond het de rit meer dan waard.

,,We zijn het hele jaar door geopend. In de wintermaanden, als het buiten nat en koud is, kan de bezoeker prima bij ons terecht. We zitten in het grootste pand aan de Volendamse dijk. Onze expositie en bijbehorende winkelruimte bieden meer dan genoeg ruimte om lekker warm op je gemak rond te kijken”, zegt Marc den Hertog, general manager van Museum Mondial. (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Rode Kruis start proef met quarantainecoaches
Momenteel zitten veel mensen verplicht in thuisquarantaine of isolatie vanwege een coronabesmetting...
Read More
0 replies on “Microminiaturen binnen 2 maanden nummer-één-attractie in Volendam”