Met engelengeduld geschoten

Het fotoboek ‘Atelier’, waarvoor fotograaf Hans de Bruijn vijftig toonaangevende kunstenaars in en om hun atelier of werkruimte portretteerde, heeft bijna tien jaar na de verschijning nog niets aan frisheid en kracht ingeboet. Enkele van deze portretten worden samen met niet eerder getoonde nieuwe Atelierfoto’s van deze oud-Wijk aan Zeeër de komende maand tentoongesteld bij KEK in Beverwijk.

Hans de Bruijn fotografeert het liefst mensen. In zijn zoektocht naar het ultieme portret kruipt hij onder de huid van de kunstenaars. En waar kan dat beter dan in hun atelier? De plek waarin de kunstenaars zich terugtrekken en een goed deel van hun leven doorbrengen. Hans de Bruijn werkte met toewijding en volharding aan zijn verzameling. Bij de totstandkoming legt hij engelengeduld aan de dag. Hij reist jaren van hot naar her, komt vaak terug bij de geportretteerden, drinkt koffie met ze, eet soms mee, en slaat hen dikwijls uren gade voordat hij daadwerkelijk ‘schiet’. Na 2009 breidt hij zijn collectie kunstenaarsportretten uit met een nieuwe serie van 90 stuks die afgelopen zomer opnieuw in boekvorm verscheen. In tegenstelling tot de eerste uitgave met zwart/wit foto’s. Nu werkt Hans alweer aan een nieuwe uitgave over het CoBrA museum in Amstelveen.

Een zorgvuldige selectie uit ‘Atelier, vijftig kunstenaarsportretten’ en uit ‘Atelier: 90 kunstenaarsportretten’ is bij KEK aan het Kerkplein te zien tot en met 19 maart. Daarnaast exposeert Hans de Bruijn met recent werk, waaronder portretten van jongeren, dansers, jazz- en popmuzikanten en Achterhoekers. Op de foto Jan Cremer.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Sint Maarten wandeltocht van WSV de Zwervers op 6 en 7 november
Regio – Wandelsportvereniging De Zwervers organiseert op 6 en 7 november de...
Read More
0 replies on “Met engelengeduld geschoten”