Lezing over het nooit gebouwde Huis Leyduin

Het Huis Leyduin op deze tekening is in 1920 ontworpen door architect Andries de Maaker, maar het is nooit gebouwd. Toen mevrouw Dorhout Mees-de Blocq van Scheltinga kwam kijken bij de bouw van het huis, ontstak zij in woede; het huis was te klein. Letterlijk. Haar man Piet Dorhout Mees gaf de architect de opdracht een complete set nieuwe tekeningen te maken. Hij liet de al gebouwde 80 centimeter hoge binnenmuren afbreken, legde de fundering uit in de lengte en de breedte en begon opnieuw te bouwen aan een groter Huis Leyduin.

Het wel gebouwde huis heeft aan weerszijden van het middengedeelte twee raamstellen naast elkaar; het niet gebouwde huis heeft per verdieping één raamstel links en rechts van het middendeel. Na de voltooiing van het huis in 1921 heeft de familie er achttien jaar gewoond. Het waren achttien heftige jaren. Hierover en over andere belevenissen van de bewoners en gebruikers van dit bijna 100-jarige Leyduin gaat de boeiende lezing die oud-docent Gert de Kruif houdt op 16 februari in Huis Leyduin.

Datum: zondag 16 februari 2020 van 14.00 tot circa 15.30 uur

Locatie: Huis Leyduin. Parkeren op parkeerplaats Buitenplaats Leyduin. Woestduinweg 4 te Vogelenzang. Dit is langs de Leidsevaartweg 2 kilometer ten zuiden van station Heemstede.

Kosten: € 7,00 en € 4,00 voor Beschermers. Aanmelden is nodig en kan via www.gaatumee.nl.

Op de tekening boven het nooit gebouwde Huis Leyduin en op de foto het huidige Huis Leyduin. (Foto: Dutchphoto)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
, ,
More from Redactie Pluswijzer
Reddingsbrigade en partners gaan doormet landelijke 06-polsbandjescampagne
Vermissing van je kind; hét schrikbeeld van ouders die graag met het...
Read More
0 replies on “Lezing over het nooit gebouwde Huis Leyduin”