Lezing De Schuld in Abdij

Op zaterdag 17 september om 15.00 uur geeft Gerben Colster een lezing over zijn roman De Schuld. Dat doet hij in de Egbertzaal bij de Abdij van Egmond. De Schuld is een roman over de hechte vriendschap tussen de Franse filosoof René Descartes en Anthonis Studler van Zurck, een rijke zakenman en belegger die heer van Bergen werd.

Nadat Descartes naar Egmond was verhuisd, woonden ze jarenlang vlak bij elkaar. In Egmond-Binnen huurde Descartes waarschijnlijk het huis ‘Zorgwijk’ aan het Krijt, vlakbij de abdijruïne. Hij voelde zich in dit dorp meer thuis dan in alle plaatsen waar hij eerder in de Republiek had gewoond. Daarom twijfelde hij hevig toen hij uit Zweden de eervolle uitnodiging kreeg om naar het hof van koningin Christina in Stockholm te komen. Studler van Zurck deed er alles aan om zijn vriend bij zich in de buurt te houden.

Gerben Colster is het literaire pseudoniem van Hans Dijkhuis, die meerdere boeken heeft gepubliceerd op het gebied van filosofie en geschiedenis. In zijn lezing zal hij bijzondere aandacht besteden aan Descartes’ vijfjarige verblijf in Egmond-Binnen. Toegang is gratis.

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Museum van Illusies Amsterdam, een unieke creatieve ruimte

In augustus is ‘Amsterdam Illusions’ in Amsterdam geopend. Zowel kinderen als volwassenen...
Lees meer