Laurel en Hardy 21 januari in Pathé Tuschinski

Zaterdag 21 januari vanaf 12.15 uur vieren Laurel & Hardy-fans in Pathé Tuschinski in Amsterdam de 125ste geboortedag van Oliver Hardy. Op het programma staan vier films: Sons of the Desert, de herpremière van The Battle of the Century met verloren gewaand materiaal en de korte films Do Detectives Think? en The Music Box met live muziek van het Tuschinski-orgel.

Het wordt een voorstelling in de stijl van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, compleet met een portier in uniform die de bezoekers wegwijs maakt, ouvreurs die de plaatsen aanwijzen en snoepjuffrouwen met versnaperingen à tien cent. Look-a-likes uit Amerika verzorgen na de pauze het variété.

Oliver Norvell Hardy, de dikke van De Dikke en de Dunne, werd op 18 januari 1892 geboren in het stadje Harlem in de Amerikaanse staat Georgia. Als tiener werd hij manusje-van-alles in de eerste bioscoop van Milledgeville. Al gauw kwam hij op het idee om zelf ook zijn geluk te beproeven bij de film. Het duurde nog tot 1914 voor hij debuteerde in een klucht van tien minuten, Outwitting Dad. Enkele honderden lachfilms volgden tot hij in 1926 bij de studio van Hal Roach in Culver City, Californië werd gekoppeld aan Stan Laurel. De rest is geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Wandelen in de herfst in Sauerland
Wandelend in de herfst over het ‘ Dak van Sauerland’ met een ware...
Read More
0 replies on “Laurel en Hardy 21 januari in Pathé Tuschinski”