Laatste serie bevrijdingsjournaals over einde WOII

De laatste serie NOS Bevrijdingsjournaals staat stil bij de naderende Japanse capitulatie, de pogingen van de Nederlandse regering om de draad in Nederlands-Indië weer op te pakken en de onmiddellijke nasleep van vijf jaar bezetting in Nederland. Het land ligt in puin, meer dan 100.000 Joodse landgenoten komen niet terug uit de kampen en tienduizenden ‘foute’ Nederlanders moeten worden berecht.Met behulp van de hedendaagse kennis en technieken haalt presentator Herman van der Zandt het verleden naar nu, daarbij terzijde gestaan door NOS-verslaggevers en -correspondenten en militair historicus Christ Klep. 

Deze serie bevrijdingsjournaals is de vijfde en laatste in een reeks (van bij elkaar 45 afleveringen) die werd uitgezonden rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar nadat ze plaatsvonden. In de eerste, in juni vorig jaar, stond D-Day centraal. In september ging het over de operatie Market Garden. De Hongerwinter en de bevrijding van Auschwitz waren de hoofdthema’s in januari. En eind april/begin mei was de bevrijding van Nederland het belangrijkste onderwerp.

NOS Bevrijdingsjournaal – Het einde van de oorlogDonderdag 6 t/m zaterdag 15 augustus, meteen na het NOS Journaal van 20.00 uur, NPO 1. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
MAMMA MIA! vanaf september te zien in het Beatrix Theater Utrecht
Stage Entertainment Nederland brengt de wereldwijde hitmusical MAMMA MIA! vanaf september 2018...
Read More
0 replies on “Laatste serie bevrijdingsjournaals over einde WOII”