Laatste publieksdag van het seizoen op Forteiland

IJmuiden – De herfst met zijn grillige buien en windvlagen jaagt over het vlakke strand en de duinen. Maar het immense pantserfort op Forteiland heeft de behaaglijke zomerwarmte als een accu opgeslagen. In de lange onderaardse gangen en vele kamers en zalen is het heerlijk toeven. Zondag 3 november is de laatste publieksdag van dit seizoen op het eiland. Na de vakantiedrukte zijn voor de gidsen de groepjes bezoekers wat overzichtelijker en is er gewoon meer gelegenheid tot het stellen van vragen en het vertellen van verhalen.

Het Fort IJmuiden heeft veel geheime plekjes waar bijna nooit iemand komt en dat is echt wel te begrijpen. Het kost uren om alle gangen, trappen, zalen en kamers te bezoeken. Zelfs de meest geroutineerde gids heeft aan anderhalf uur net genoeg om de voornaamste delen van het fort te laten zien en de daarbij behorende verhalen en anekdotes te vertellen en de eventueel gestelde vragen te beantwoorden. Vragen zijn er bijna altijd. ,,Zijn er ook spoken en geesten in het fort?”,,Ja!” Bij de wasplaats is de Noorder Duitse gevechtsbunker in en tegen het fort gebouwd. Bij de verbreding van het Noordertoeleidingskanaal moest er 80 meter van het eiland af. De bunker stond in de weg en werd opgeblazen. Hierbij is het fort zwaar beschadigd. Het is er donker en nat, muren zijn gescheurd, uit de sleutelgang komen soms vreemde geluiden en in en bij de welput is het niet helemaal pluis. Zelfs de gids kan het niet verklaren. Maar laten we verder gaan. Er is nog meer te zien.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het ms “Koningin Emma” vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden (ook bekend als Kop van de Haven). De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. De retourvaart is naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.25 uur.

De rondleiding door de gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal of op het Buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Er wordt op gewezen dat niet alle ruimten in het fort voor rolstoelen, buggy’s en rollators  toegankelijk zijn.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidensrondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht. (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Een bloeiende organisatie? Dat wil toch iedere werknemer?
Het aantal oudere werknemers in Nederland stijgt. Het CBS meldt in oktober...
Read More
0 replies on “Laatste publieksdag van het seizoen op Forteiland”