Laat je rondleiden in provinciehuis Paviljoen Welgelegen

Wie altijd al de statige buitenplaats Welgelegen in Haarlem heeft willen bezoeken, heeft vrijdag 24 mei een unieke kans. Dan organiseert de provincie Noord-Holland de hele dag gratis rondleidingen. Bezoekers kunnen dan op plekken komen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.
De rondleiders nemen bezoekers mee in de bewogen geschiedenis van het bijzondere pand. Waarom koos bankier Henry Hope bijvoorbeeld voor deze plek? En waar sliepen koning Lodewijk Napoleon en Wilhelmina van Pruisen, de moeder van koning Willem I? Uiteraard staan ze ook stil bij de huidige functie van het gebouw: het is de zetel van het provinciebestuur van Noord-Holland.
De rondleidingen duren anderhalf uur en starten om 11.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur. Meelopen kan uitsluitend na aanmelding vooraf op www.noord-holland.nl/rondleidingmei2019.
Welgelegen werd aan het eind van de 18e eeuw gebouw door Henry Hope, een Amsterdamse bankier. Het paviljoen heeft rijk gedecoreerde vertrekken met meubels en wandtapijten die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Ook is er kunst te zien, zowel binnen als in de tuin. Meer informatie staat op www.noord-holland.nl/welgelegen. Paviljoen Welgelegen is gevestigd aan Dreef 3 in Haarlem (Foto: aangeleverd)
Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Een tuin vol leven bij De Groene Route

De Groene Route bestaat uit een groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland....
Lees meer