KUUB Breekt Door: festival viert vijfde editie

Regionaal Festival KUUB bestaat vijf jaar en op 15 juni stroomt het Canadaplein in Alkmaar vol creatieve creaties, culturele belevenissen en kunstzinnige uitspattingen. Kunstmuren bewegen over het plein terwijl op negen podia bands spelen, groepen optreden en honderden cultuurbeoefenaars van zich laten horen. Dans, theater, storytelling, muziek, beeldende kunst en workshops: KUUB biedt volop ruimte je creatief uit te leven. Niet alleen buiten op het plein, maar ook in de omliggende culturele instellingen: Bibliotheek Kennemerwaard, Stedelijk Museum, Artiance en TAQA Theater de Vest. Gratis en voor iedereen toegankelijk.

De lustrumeditie van KUUB staat in het teken van doorbreken. Op het programma staan talenten die hard aan de weg timmeren. De band Close to Fire won de publieksprijs van de Rob Acda Award, de Alkmaarse Sterre Weldring en Raoul Michel stonden onlangs in de finale van de Grote Prijs van Nederland en de band 3 Point Landing sleepte de Mixtream Band Contest in de wacht. Maar KUUB biedt ook ruimte aan artiesten die de eigen grenzen doorbreken en de eerste stap op het podium wagen.

Een greep uit de meer dan 75 programmaonderdelen: Fritz met een Z doorbreekt de grenzen van zijn goochelkunsten door een nieuw genre toe te voegen: storytelling. Goocheltrucs gecombineerd met verhalen. Bezoekers ontmoeten creatieve makers en kunnen naar hartenlust experimenteren met nieuwe kunstvormen zoals de ‘loopstation’ waarmee je met alleen al je stem een hele muziekcompositie vormt. Maar ook tijdens de 3D VR-schilderworkshop KUUBisme, geïnspireerd op de Bergense School. Bij schilderen in Virtual Reality word je niet beperkt tot de grenzen van een schildersdoek. En heb je even een rustmomentje nodig? Dan zet je een koptelefoon op in de Silent Lounge en dompel je jezelf onder in een wereld van elektronische muziek en ‘spoken word’.

Jongeren van Stichting STAD doorbreken het taboe van mentale problematiek met de expositie Bovenkamer in de bibliotheek. Lastige onderwerpen worden met een muzikale en theatrale omlijsting bespreekbaar gemaakt.

Samen met culturele instellingen, groepen en andere kunstinitiatieven zet KUUB regionale kunst en cultuur op de kaart. Zoals de lancering van de allereerste ShufflePrent, een initiatief van Shuffle Magazine, poëtisch initiatief De Nachtvlinder en Grafisch Atelier Alkmaar. Hierin komen poëzie, grafisch design en drukkunst samen. Vanuit de Alkmaarse Prachtstraatjes loopt een Prachtparade met Braziliaanse percussionisten van Nosso Groove, dansers en uitgedoste kunstenaars naar het Canadaplein om het festival officieel te openen.

Festival KUUB: 15 juni van 12.00 tot 21.00 uur op en om het Canadaplein in Alkmaar. Meer informatie: www.festivalkuub.nl (Foto: Nosso Groove op KUUB foto Keith Montgomery)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Haarlemse lente in aantocht!
Van 24 tot 26 maart vindt de zesde editie van Haarlemse Lente...
Read More
0 replies on “KUUB Breekt Door: festival viert vijfde editie”