Kunst = een veelkoppige draak

Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop, Constant en Lucebert stonden aan de wieg van KunstenaarsCentrumBergen (KCB). De vereniging biedt sinds 1947 een podium aan beeldend kunstenaars die in Bergen wonen, werken of er een bijzondere band mee hebben. Om het zeventigjarig  jubileum te vieren komt het KCB dit voorjaar met de manifestatie  Kunst = een veelkoppige draak. Deze omvat een grote overzichtstentoonstelling, een symposium en tal van podiumactiviteiten  die  gedurende zes weken de toon zetten in museum Kranenburgh. De manifestatie start op zondag 2 april met de feestelijke opening van de  tentoonstelling.

De leden van het KCB zijn met meer dan 150 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Hieronder ook werk van beroemde oud-leden als Constant, Jan Sluijters, Jaap Mooy, Lucebert, Simeon ten Holt en Charley Toorop en van zijn ereleden Kees de Kort en Gerard van der Leeden. Een caleidoscoop van disciplines, technieken en materialen maakt je deelgenoot van de bijzondere wisselwerking tussen de kunstenaars en van het kunstzinnig klimaat in Bergen. Beroemde uitspraken en citaten van leden en oud-leden geven kleur aan onderdelen van de tentoonstelling. Zo is de titel van de tentoonstelling een citaat van schilder Constant.

Tijdens het symposium Autonomie en Engagement op 19 mei geeft een keur aan sprekers een persoonlijke kijk op kunst, kunstenaarschap en de betekenis van de kunstenaarsvereniging anno 2017. Met veel ruimte voor gedachtewisseling en verdieping tijdens de paneldiscussie. Gedurende de manifestatie organiseert het KCB tal van podium- en andere activiteiten. Naast muziek en de ARTsisters met verrassings-pop-ups worden er vier Verwonderlijke Zondagen gehouden rond de thema’s poëzie, literatuur, theater, film, performance en muziek op 9 en 23 april, 7 mei en 14 mei. Op de foto: Aad Hoetjes, Brainwave, 2016. Collectie kunstenaar. Foto: Aad Hoetjes.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Misbruikte fotografie?
Leden van het KunstenaarsCentrum Bergen gebruikten en misbruikten het medium fotografie. Het...
Read More
0 replies on “Kunst = een veelkoppige draak”