‘Koppel ouderen en jongeren om eenzaamheid te bestrijden’

Loes en Hanke Pijlman zijn moeder en zoon die in Castricum wonen. Samen hebben ze Young 4 You opgericht met als doel plezier en gezelschap te brengen in het leven van senioren. De website www.young4you.nl   is op 2 oktober online gegaan. Met behulp van deze website worden jongeren en senioren met elkaar verbonden op basis van profiel, woonplaats en interesses. Wanneer een match gevonden is dan volgt een kennismakingsgesprek waarbij de jongere en senior onderlinge afspraken maken over activiteiten, uren en vergoeding.

Hanke vertelt: ,,Een aantal jaren geleden kwam ik bij mijn oma op bezoek in het verzorgingshuis. Ik merkte dat niet alleen mijn oma, maar ook de medebewoners helemaal opleefden als we op bezoek kwamen. Ik zag daar voor het eerst dat er een speciale chemie is tussen jongeren en ouderen. Waar jongeren vol levensenergie zitten, hebben ouderen een enorme levenservaring. Dit heeft mij een aantal mooie ontmoetingen opgeleverd die ik nooit zal vergeten. Later ontstond ons idee om zoveel mogelijk jongeren en ouderen aan elkaar te koppelen via een website. En dat idee is uiteindelijk uitgegroeid tot Young 4 You. Natuurlijk ga ik zelf ook iedere week bij iemand langs. Meestal help ik in de tuin en drinken we daarna een kopje thee samen. Naast school en Young 4 You besteed ik ook de nodige tijd aan mijn vele andere passies; atletiek, piano spelen, tuinieren, freerunning en als er goede golven zijn ga ik naar het strand om te surfen.”

Zijn moeder is van oorsprong verpleegkundige. Naast het werk voor Young 4 You is zij zelfstandig trainer in crisismanagement. ,,Een aantal jaren geleden heb ik ondervonden hoe moeilijk het is om mijn tijd en aandacht te verdelen tussen mijn gezin, mijn baan en mijn lieve moeder wiens gezondheid langzaam achteruit ging. Als we bij haar op bezoek gingen namen we soms wel een uur om afscheid te nemen. Want op de één of andere manier kwam er dan van alles bij haar op wat écht nog besproken moest worden. Of er was een lampje stuk, óf de kinderen kregen nog een ijsje; ze kon ons maar slecht laten gaan.

Later pas begreep Loes waarom. ,,Onze bezoekjes waren voor haar een hoogtepunt, de rest van de week gebeurde er niet zoveel. Schrijnende cijfers vertellen ons dat 1.000.000 mensen eenzaam zijn en dat 200.000 mensen minder dan een keer per maand sociaal contact hebben. Dat doet mij pijn, daarom heb ik samen met Hanke Young 4 You opgericht. Wanneer we jongeren met senioren verbinden kunnen we werkelijk een slag maken om te winnen van eenzaamheid. We hebben gezien dat het effect van een keer per week bezoek van een jongere echt een verschil maakt en weer een stukje levensvreugde brengt. Daarnaast hoor ik mooie verhalen van de jongeren die echt ervaren hoe dankbaar het is om iemand een mooi moment te geven. Ik weet zeker dat de chemie tussen jong en oud zijn werk doet en zorgt voor meer verbinding en plezier.”

Jongeren die aan de slag willen om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden en ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken kunnen zich aanmelden op  www.young4you.nl.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Genomineerden van Wandelroute van het Jaar
Tien routes zijn uitverkoren voor de longlist van de ‘Wandelroute van het...
Read More
0 replies on “‘Koppel ouderen en jongeren om eenzaamheid te bestrijden’”