Wat komt er kijken bij het wettelijk verdelen van een nalatenschap?

De meeste mensen denken er wellicht liever nog even niet aan, maar vroeg of laat komt het op het pad: de verdeling van een nalatenschap. Dit proces begint met het testament, waarin staat wie de erfgenamen staan en welk deel zij krijgen. Als nabestaande is het prettig om duidelijkheid te hebben, want een overlijden is al verdrietig genoeg. Als er geen testament is, stelt de wet vast wie de erfgenamen zijn. Dit wordt bepaald volgens het wettelijk erfrecht. Het is fijn alvast goed geïnformeerd te zijn. Een advocaat van Advocaten Familie- & Erfrecht legt de verschillende stappen uit waar men mee te maken kan krijgen bij het verdelen van de nalatenschap.

De eerste stap bij het verdelen van de nalatenschap is het vaststellen van de erfgenamen. De nalatenschap gaat naar de Nederlandse Staat als er helemaal geen erfgenamen (meer) zijn. De volgende stap in het afwikkelingsproces is het aanvaarden van de erfenis. Dit kan op drie manieren, namelijk zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Iedere erfgenaam mag zelf bepalen hoe hij de erfenis aanvaardt. Wat in het beste is, kan men bespreken met een erfrechtadvocaat.

Als erfgenaam komt er een aantal zaken op het pad. Zo heeft men bijvoorbeeld vaak een verklaring van het erfrecht nodig. Ook kan een executeur een belangrijke rol spelen. De benoemde executeur beheert de nalatenschap vanaf het openvallen tot het moment van afronding. De vereffening is de vierde stap. Wanneer de nalatenschap door één of meer erfgenamen beneficiair is aanvaard, zal zij vereffend moeten worden volgens de wet. Na de vereffening vindt de verdeling plaats. In principe zijn de erfgenamen gezamenlijk de vereffenaars. Zij zullen het eens moeten worden. Al dit niet lukt, dan kan er door de rechter een professionele vereffenaar worden benoemd.

Het is fijn als het verdelen van de nalatenschap in goede harmonie gaat. Jammer genoeg komt onenigheid ook vaak voor. Indien er een conflict is ontstaan kan een erfrechtadvocaat hulp bieden, maar ook professionele mediators bieden hulp bij het oplossen van een conflict. Geschillen zorgen alleen maar voor meer verdriet. Gespecialiseerde advocaten en mediators hebben hiervoor als geen ander begrip en stellen alles in het werk om de verdeling in goede banen te leiden.

Op www.familie-erfrecht.nl staat meer informatie. Of maak een afspraak bij één van de vestigingen van Advocaten Familie- & Erfrecht. Het is mogelijk op de website gegevens achter te laten, dan neemt een van de medewerkers zo snel mogelijk contact op.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Laatste F-100 Super Sabre Jachtbommenwerper wordt gerestaureerd
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is in bezit van de laatste F-100...
Read More
0 replies on “Wat komt er kijken bij het wettelijk verdelen van een nalatenschap?”