Kom langs in het Noorderpolderhuis

Langs de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem ligt een glanzende polderparel: het Noorderpolderhuis. Tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september staan de deuren open. Dan zijn in het polderhuis de portretten te zien van Jacob Kuijper en zijn echtgenote Neeltje Vader. Molentimmerbaas Kuijper woonde met zijn gezin in het Nooderpolderhuis. Na zijn dood in 1843 moest Neeltje met de kinderen deze dienstwoning verlaten. De portretten werden dit voorjaar door de heer Jacob Jan Vethaak aan het hoogheemraadschap in bruikleen gegeven. Op de Open Monumentendag keren ze na 175 jaar (1843-2018) terug naar huis, naar het Noorderpolderhuis. Ook is voor het eerst een onbekend schilderij van de Schermermolens uit circa 1925 te zien. Dit werd onlangs uit Beemster familiebezit aan het hoogheemraadschap geschonken.

Het bestuur van de Schermerpolder kocht in het midden van de 18e eeuw het woonhuis en de werkplaats van de molentimmerbaas gelegen aan de ringdijk van de in 1635 drooggevallen polder. Aan het woonhuis bouwden dijkgraaf en heemraden een herenkamer als vergaderlocatie. Dit vertrek kreeg een voornaam interieur met een prachtige schouw, goudlederen behang en polderkaarten aan de muur. In de schuren werkten de timmermannen aan het onderhoud van de 52 molens die destijds de Schermer droog hielden.

Recent gaf de heer Jacob Jan Vethaak uit Alkmaar twee portretten in langdurig bruikleen aan het hoogheemraadschap. De geportretteerden zijn Jacob Kuijper en zijn vrouw Neeltje Vader. Ze werden in 1842 gemaakt door Klaas Weeshoff (1823-1886) uit Schermerhorn. Jacob Kuijper, de betovergrootvader van de heer Vethaak, werd in 1802 in het Noorderpolderhuis geboren. Zijn vader zwaaide daar de scepter als timmerbaas. Nadat Jacob in 1831 met Neeltje Vader was getrouwd, trok hij bij zijn ouders in. Acht jaar later, in 1839, volgde hij zijn vader als timmerbaas op. Jacob vervulde een belangrijke functie in de Schermer. In het molenonderhoud ging veel geld en hij hield toezicht op de molenaars. Het tot heden volkomen onbekende schilderij van de Schermermolens is van de hand van kunstschilder Jacob Modder (1888-1930) uit Schoorl. Dat laat het Noorderpolderhuis nog midden tussen tientallen molens zien, zoals Jacob het heeft gekend.

De portretten waren in de loop der tijd donkergeel verkleurd en zwaar overschilderd. Boeijink, Boekel en Van der Knaap Schilderijenrestauratie nam de uitdagende klus aan. Het resultaat van de restauratie overtrof alle verwachtingen. Een kleine tentoonstelling in het Noorderpolderhuis laat stap voor stap dat verbluffende restauratieproces zien. In de timmerschuur bij het polderhuis is ook nog de oudste kegelbaan ter wereld te bewonderen. Daar staat gratis koffie, thee en limonade klaar.

Noorderpolderhuis, Molendijk 11, 1636 VK Schermerhorn. Op zondag 9 september geopend van 10.00-17.00 uur. Ook het Wilhelminagemaal gelegen aan Molendijk 9 is dan te bezichtigen. Op zaterdag 8 september beperkt toegankelijk tijdens de rondleidingen om 14:00 en 15:00 uitsluitend met gereserveerde kaarten, te bestellen via http://www.openmonumentendag.nl/monument/schermer-noorderpolderhuis/. Toegang gratis.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Historische rondleiding door Fort K’IJK
Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan...
Read More
0 replies on “Kom langs in het Noorderpolderhuis”