‘Kleine meerderheid senioren voorstander van minderheidskabinet’

Een kleine meerderheid van de senioren in Nederland is voorstander van een minderheidskabinet, blijkt uit een peiling van Fractie den Haan. Het formatieproces moet echter wel vóór half oktober zijn afgerond, vindt bijna driekwart van de respondenten. Zeven op de tien mensen stelt dat het ouderenbeleid onvoldoende aan bod komt bij de gesprekken om tot een nieuw kabinet te komen.

Bijna zes maanden na de verkiezingen lijkt de formatie nog steeds muurvast te zitten. VVD’er Johan Remkes mag nu proberen het formatieproces tot een goed einde te brengen. Remkes is de zevende coryfee die een poging gaat wagen: eerder liepen Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, Tamara van Ark en Wouter Koolmees, Herman Tjeenk Willink en Mariëtte Hamer vast. 

Debat en peiling
In de Tweede Kamer werd begin september gedebatteerd over de kabinetsformatie. De parlementariërs bespreken het eindverslag dat informateur Hamer over haar informatiewerkzaamheden heeft samengesteld. Fractie den Haan peilde de mening van senioren over de formatie en vroeg wat mensen van een minderheidskabinet vinden. 

Voorstander van minderheidskabinet
Uit de resultaten blijkt dat een meerderheid van de respondenten voorstander is van een minderheidskabinet. Bijna 54 procent ziet zo’n kabinet met minder dan 76 zetels wel zitten, ruim 46 procent is er geen voorstander van. Mocht er tóch een minderheidskabinet komen, dan geeft 42 procent van de ondervraagden het een kans van slagen. 45 procent denkt niet dat een minderheidskabinet succesvol zal zijn en 13 procent weet het niet.

Te weinig op inhoud
Informateur Mariëtte Hamer meldde in haar eindrapport dat de gesprekken te weinig over de inhoud gingen. Maar liefst ruim 92 procent van de respondenten is het met de informateur eens. Volgens Hamer draaiden de onderhandelingen te vaak uit op ‘wie met wie’ wil regeren en vooral ‘wie níet met wie’. Iets meer dan 30 procent van de deelnemers aan de peiling had wel begrip voor het kritisch aangeven van ‘wie met wie’ wil samenwerken, ruim 62 procent had daar echter totaal geen begrip voor. 7 procent was het niet met de conclusies van Mariëtte Hamer eens.

Remkes succesvol?
Hoe groot achten de respondenten de kans dat informateur Remkes tot een nieuw kabinet komt, en op welke termijn zal dat er zijn? De kans dat Remkes succesvol is, wordt fiftyfifty ingeschat. Bijna 48 procent geeft de VVD’er een kans van slagen, variërend van zeer veel kans (4 procent), een grote kans (15 procent) tot een gemiddeld kans (29 procent). 52 procent denkt dat ook Remkes niet zal slagen in zijn missie: 24 procent acht die kans klein en 28 procent zelfs zeer klein.

Formatie snel afronden
Bijna 74 procent van de deelnemers aan de peiling vindt dat de formatie snel moet worden afgerond: 40 procent geeft Remkes een maand de tijd, 34 procent vindt dat het formatieproces voor het herfstreces – dat op 15 oktober begint – afgewikkeld moet zijn. 14 procent geeft de informateur nog iets meer tijd: tot eind 2021 en 12 procent wil er geen termijn aan verbinden: goed werk heeft tijd nodig.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
NKC roept op tot de verhoging van rijbewijs B naar 4.250 kilogram
De NKC roept de Europese politiek op tot de verhoging van de...
Read More
0 replies on “‘Kleine meerderheid senioren voorstander van minderheidskabinet’”