‘Kleine meerderheid ouderen voorstander van verplichte coronacheck’

Bijna zestig procent vindt de verplichte coronacheck voor horeca en evenementen een goed idee, want zo verplicht je niemand, maar wordt vaccinatie tegen corona wel gestimuleerd. Dat blijkt uit een peiling die Fractie den Haan hield.

Het coronabewijs, het al dan niet verplicht vaccineren en de testbewijzen is het gesprek van de dag in ons land. In een peiling die Fractie den Haan de afgelopen dagen hield, gaf maar liefst 93 procent aan regelmatig met anderen over dit onderwerp te praten. Ook in de Tweede Kamer is het vaccinatiebeleid een veelbesproken thema: vandaag wordt er weer gedebatteerd over de laatste ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus.

Geen anderhalve meter
Het kabinet maakte op dinsdag 14 september jl. zijn plannen bekend: we hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden, maar we moeten (als het aan de regering ligt) binnenkort wel de coronapas laten zien als we naar een café of restaurant, een sportwedstrijd, concert of theater willen. Met de coronapas moet aangetoond worden dat men gevaccineerd, hersteld of negatief getest is. Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen zich de komende tijd nog gratis laten testen op corona.

Verplichting
In de peiling vroegen we wat mensen van een verplicht coronavaccinatiebewijs bij horeca, activiteiten en evenementen vinden. Een meerderheid van 57 procent vindt dat een goed idee: zo verplicht je niemand, maar wordt vaccinatie tegen corona wel gestimuleerd. De overige 43 procent vindt het een slecht idee: zij vinden het een verkapte vorm van verplichting waarmee een tweedeling in de maatschappij wordt gecreëerd.

Fiftyfifty
Daarnaast hebben we gevraagd hoe mensen kijken naar het verplicht stellen van een vaccinatie voor alle volwassenen in Nederland. Ook bij die vraag ligt de uitkomst behoorlijk fiftyfifty, maar wijzen de meeste mensen dat idee af. 50 procent vindt dat de overheid inwoners nooit kan verplichten zich te laten vaccineren, want lichamelijke integriteit is een grondrecht. 47,7 procent ziet een vaccinatieplicht wel zitten, omdat we dan corona het snelst onder controle krijgen. 2,3 procent heeft geen mening.

Gratis of niet?
Als er voor uitgaansgelegenheden en evenementen een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest nodig is, moet die coronatest dan gratis zijn, vroegen we. Zeker, die moet altijd kosteloos zijn, vindt 52,4 procent. 9,5 procent van de deelnemers aan de peiling vindt dat de eerste vijf testen gratis moeten zijn en 13,1 procent wil maximaal € 7,50 per test laten betalen. Een kwart van de respondenten vindt dat coronatesten gewoon betaald moeten worden.

Wet aanpassen?
Sommige bedrijven willen registreren of werknemers gevaccineerd zijn, maar dat is in ons land wettelijk niet toegestaan. Laat de wet de wet, vindt 50 procent: als een werkgever informeert naar de vaccinatiestatus van zijn werknemers druist dat in tegen de privacy van mensen. Iets meer dan 45 procent oordeelt wel dat de wet aangepast moet worden: werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moeten dus de vaccinatiestatus van hun medewerkers mogen registreren. Bijna 5 procent van de respondenten heeft over dit vraagstuk geen mening.

Beeld: Pixaby

Reageer op dit artikel
Tags from the story
, ,
More from Redactie Pluswijzer
Lenny Kuhr in de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid
Velsen-Zuid – ‘Engelmundus en meer’ presenteert voor het derde seizoen op rij...
Read More
0 replies on “‘Kleine meerderheid ouderen voorstander van verplichte coronacheck’”