Klare Lijn-illustrator Eric J. Coolen: “Ik ben een echte mug”

Haarlemmer Eric J. Coolen is illustrator en grafisch ontwerper. Hij is bekend om zijn werk in de tekenstijl de ‘Klare lijn’. Hij illustreert in opdracht van uitgeverijen, kranten, organisaties en particulieren. Eric is zeer productief. Hij maakt van alles: beelden, (glas-in-lood)ramen, wanden,  etalages, industriële ontwerpen, klokken en uithangborden, naar gelang de opdracht. Zijn werkterrein is vooral Haarlem en omgeving. Zo tekent hij de bekende en minder bekende plekjes in Haarlem die hij publiceert onder de serie ’Verscholen Haarlem’ in het Haarlems Dagblad. 

“Ik ben een echte mug”, vertelt Eric, “Haarlem zit diep in mijn hart. Aanvankelijk tekende ik de Verscholen Haarlem-serie voor een Haarlems huis-aan-huisblad, maar dat stopte. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en het Haarlems Dagblad aangeschreven of zij interesse hadden in deze serie. En zo geschiedde.

Adriaan Pauwjaar in Heemstede


Voor het Adriaan Pauwjaar 2020 in Heemstede tekende ik de ‘Heer van Heemstede’ himself, die nu prijkt in de Pauwehof, bij de Oude Kerk in Heemstede. Daarnaast ben ik nu bezig met een stripboek over Adriaan Pauw, dat naar verwachting in september verschijnt. Bies van Ede schrijft de teksten. De leuke verrassing hiervan is dat lokale krant de Heemsteder deze strip exclusief wekelijks in de vorm van een feuilleton gaat publiceren.”

Van tandtechnicus naar fulltime tekenen 


“Tekenen was altijd al een hobby, vanaf mijn vroegste jeugd.  Mijn vader vond dat ik een studie moest gaan doen. Aanvankelijk ben ik tandtechniek gaan studeren en ben ik jarenlang tandtechnicus geweest. Het tekenen deed ik erbij. Dat ging steeds meer kriebelen. Zodoende ben ik voor mezelf begonnen en fulltime gaan illustreren en grafisch gaan ontwerpen. 

Hergé is mijn held


De Klare Lijn is een bepaalde tekenstijl, die vooral bekend geworden door Belgische striptekenaar Hergé, die Kuifje tekende. Ik ben groot fan van het werk van Hergé. Hij is mijn held en hij heeft me behoorlijk geïnspireerd. Zodoende ben ik ook in deze stijl gaan tekenen, die in België ‘La Ligne Claire’ heet. Hergé heeft stellig het alleenrecht op Kuifje behouden en uitdrukkelijk op zijn sterfbed gezegd dat er geen nieuw Kuifje-album meer mocht uitkomen. In Nederland is deze stijl bekend geworden door de Haarlemse tekenaar Joost Swarte. Joost Swarte is eigenlijk de pionier van de Nederlandse uitdrukking Klare Lijn. Daarnaast heb je nog Theo van den Boogaard, die samen met tekstschrijver Wim T. Schippers verantwoordelijk is voor de strips van Sjef van Oekel, die op televisie vertolkt werd door Dolf Brouwers.
Overigens werk ik wel met meerdere tekenstijlen: ik begin altijd met een potloodschets. Deze schets trek ik vervolgens over in de Klare Lijnstijl. Ik scan deze tekening in om deze met de computer in te kleuren. Daarbij let ik zeer op het kleurenpalet om een bepaalde sfeer te creëren. Sommige opdrachtgevers willen echter graag dat ik de tekening inkleur met waterverf. 

Muzikale kruistocht tegen leenwoorden

Naast tekenen is muziek mijn grote hobby en speel ik graag in de band ‘Het Ampzing Genootschap’, genoemd naar de illustere dominee Samuel Ampzing, die in de 16 en 17e eeuw een kruistocht voerde tegen de leenwoorden in de Nederlandse taal. Ik schreef ooit de muziek voor het nummer De dichter en de stad’ van Rob de Nijs. De tekst is van Bies van Ede, waarmee ik veel samenwerk”, aldus Eric J. Coolen.
Meer informatie op www.ericjcoolen.nl

Tekst: Bart Jonker

Beeld: illustraties copyright Eric J. Coolen
Foto Eric J. Coolen: Bart Jonker

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Engelse succesformatie brengt hese hits Rod Stewart naar de Stadsschouwburg Velsen
Velsen – Hij beweegt als Rod Stewart, hij lijkt op Rod Stewart...
Read More
0 replies on “Klare Lijn-illustrator Eric J. Coolen: “Ik ben een echte mug””