Keuzehulp! Hout-, pellet- of elektrische kachel?

Tientallen merken en honderden soorten! Voor wie zich aan het oriënteren is op de aanschaf van een kachel kan dat best verwarrend zijn. Keuzestress ligt op de loer want men wordt overspoeld met informatie, producten en reviews. Hier de voordelen en verschillen op een rij.

Er zijn grote verschillen tussen de houtkachel, de pelletkachel en de elektrische kachel. Dat geldt niet alleen voor de brandstof maar ook voor de functionaliteit. Waar wordt de kachel voor gebruikt? Voor welke ruimte? Stoken voor de gezelligheid of is het de primaire warmtebron in huis?

 Een houtkachel in huis is sfeervol. Het knisperende hout heeft iets natuurlijks, het is écht. Houtkachels hebben over het algemeen een hoog rendement, maar ze mogen nooit te zwaar zijn in warmteafgifte. Het is vervelend als je de kachel aansteekt en het binnen de kortst mogelijke tijd dertig graden is in de woonkamer. Daarom is ook de plaats van een houtkachel in de woning belangrijk. Een centraal geplaatste houtkachel zal een betere warmteafgifte hebben en is daarom ook efficiënter. Het is lang niet altijd mogelijk om hem centraal te plaatsen. Er moet rekening gehouden worden met de schoorsteen. Deze moet op zo’n manier geplaatst kunnen worden dat er niet te veel verslepingen of bochten zijn. Ook is het belangrijk om te controleren of de kachel niet teveel gesmoord wordt. Er wordt dan veel meer roet en creosoot afgezet in de schoorsteen waardoor de kans op overlast in de buurt of op een schoorsteenbrand vergroot wordt.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en maten elektrische kachels en haarden met of zonder afstandbediening. De stekker in het stopcontact en er is vuur. In veel gevallen is dit het enige wat je moet doen om een sfeervol vuur in de woonkamer te krijgen. Er is keuze uit vrijstaande kachels, wandhanghaarden of inbouwhaarden. Deze inbouwhaarden kunnen bijvoorbeeld in een wandmeubel worden ingebouwd in combinatie met een televisie. Ook zijn er prachtige combinaties met schouwen.

Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt met korrels van geperste houtsnippers: pelletkorrels. De aanvoer van pellets, ventilatorsnelheid en -standen zijn volledig instelbaar en gaan voor de rest automatisch. Er wordt vaak gezegd dat een pelletkachel rechtstreeks achter de kachel door de muur kan met zijn rookgasafvoer. Dit wordt niet geadviseerd. Sterker nog, het is eigenlijk zelfs verboden. Ook is het niet waar dat een pelletkachel onderhoudsvrij zou zijn. Zowel de kachel als het rookkanaal hebben aandacht nodig.

Wie op zoek is naar een kachel of (open)haard kan bij Krul Alltech terecht. Zij hebben meer dan 700 kachels en haarden van 65 verschillende merken, geven degelijk en eerlijk advies, 52 weken per jaar, 6 dagen per week. Het ervaren team helpt graag bij het kiezen van een kachel die past. Snel advies? Bel dan naar 0226-357900.

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Steile Wand gaat stoppen

De beroemde Steile Wand van Henny Kroeze gaat stoppen en vertrekt uit...
Lees meer