Jubileumconcert Bruno Klassiek in Philharmonie

Bekende klassieke musici eren overlever in de klassieke muziek

Op maandag 30 september is in de Kleine Zaal van de Philharmonie Haarlem een jubileumconcert ter ere van de legendarische platen- en cd zaak Bruno Klassiek in de Haarlemse Gierstraat. Een keur aan bekende klassieke musici eren de eigenaar van deze zaak Bruno Truyens die dit jaar de 20e verjaardag viert van Bruno Klassiek. Optredens tijdens ‘Bruno viert feest’ worden verwacht van: Arno Bornkamp, Ivo Janssen, Charlotte Riedijk, Olga Pashchenko, Vincent van Amsterdam, Joachim Eijlander, Tatiana Koleva en Slava Poprugin.

Bruno Truyens wordt in de klassieke muziekwereld een overlever genoemd. Ondanks de moeilijke cd-markt weet Truyens zijn winkel overeind te houden waarbij zijn tomeloze enthousiasme, kennis en klantenbinding de voornaamste ingrediënten zijn. De laatste jaren heeft Truyens zich ook toegelegd op de LP-markt waarbij hij keer op keer exemplaren en collecties weet te verwerven waarvoor hij klanten tot in Japan genereert. Eén van de laatste wapenfeiten op dit terrein was het verkrijgen van de unieke LP-collectie van schrijver en jazzkenner J. Bernlef.

Onbezoldigd ambassadeur voor klassieke muziek

Naast zijn winkelactiviteiten organiseert Bruno Klassiek ook regelmatig klassieke concerten in onder andere de Philharmonie en Doopgezinde Kerk onder de eigen naam “Bruno Klassiek presenteert”, maar ook onder “Haarlem Klassiek” in samenwerking met het Haarlemse platenlabel Navis Classics. Motivatie van deze concertreeks is niet wat de klassieke markt of publiek wil. Bruno Truyens gaat vaak af op zijn eigen voorkeur en kennis. Hij heeft in het verleden daardoor een aantal bijzondere concerten gebracht die vaak de bekendheid van in het buitenland reeds beroemde musici in Nederland vergrootte en hij heeft achter de schermen belangeloos aankomende musici gepromoot, om hen te helpen bij de start of uitbouw van hun carrière. De laatste drie jaar is Bruno Truyens ook de programmeur van het succesvolle klassieke muziekfestival Klaterklanken op landgoed Elswout in Overveen.

 Programma jubileumconcert ‘Bruno viert feest’

De musici die tijdens het jubileumconcert optreden zijn muzikale vrienden van Bruno Truyens. In de stijl van Bruno trakteren zij het publiek op verrassend repertoire in ongewone formaties. Zo storten saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Jansen zich op een weinig gespeeld werk van Fauré, accordeonist Vincent van Amsterdam speelt delen van de Goldberg Variaties. Charlotte Riedijk zingt onder begeleiding van pianist Slava Poprugin liederen van Alma Mahler. Daarnaast begeleidt Poprugin ook cellist Joachim Eijlander in de Cellosonate van Debussy. Alleskunner Olga Pashchenko (pianist, fortepianist en organist) speelt Dussek op een gerestaureerde tafelpiano uit 1830. Tatiana Koleva (marimba, slagwerk) speelt o.a. haar eigen werk, waarbij de toetsen van de marimba worden aangestreken.

Bruno viert feest
Bruno viert feest: maandag 30 september Kleine Zaal Philharmonie, aanvang: 20.15 uur. Lange Begijnestraat 11, Haarlem.  Met: Arno Bornkamp, Ivo Janssen, Charlotte Riedijk, Olga Pashchenko, Vincent van Amsterdam, Joachim Eijlander, Tatiana Koleva en Slava Poprugin. Kaarten: www.theater-haarlem.nl en/of 023 512 12 12. Foto: Bruno Truyens voor de etalage van Bruno Klassiek (Foto: Pip Bronkhorst).

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Ruim 10 miljoen voor lokale verkeersveiligheids- en fietsprojecten Noord-Holland
De provincie Noord-Holland leverde in 2020 een bijdrage van € 10,5 miljoen aan verschillende...
Read More
0 replies on “Jubileumconcert Bruno Klassiek in Philharmonie”