Joost Zwagerman Lezing 2019: Julian Barnes

Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2019 uitgereikt.

De Joost Zwagerman Lezing 2019 zal worden gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes. Julian Barnes (1946) schrijft essays, romans, memoires en mengvormen daarvan. Grote bekendheid verwierf hij met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met David Cohen Prize en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes.

Over fictie zegt Barnes: ,,Fictie verklaart en verrijkt, meer dan enige andere vorm van schrijven, het leven. (…) Als het om de waarheid van het leven gaat, hebben romans ons het meest te vertellen: wat het is, hoe we het doen, waartoe het misschien dient, hoe we ervan genieten en het appreciëren, en hoe we het verliezen.’’

 

Harpiste Lavinia Meijer
Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing brengt vermaard harpiste Lavinia Meijer een gedicht van Joost Zwagerman ten gehore. Meijer werkt samen met de uiteenlopende (internationale) musici en verbindt beeldende kunst, literatuur en muziek in haar repertoire.

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en Theater De Vest/De Grote Kerk Alkmaar en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar. Kaarten voor kosten €17,50 per stuk en kunnen online worden besteld op www.theaterdevest.nl. Aanvang: 20.00 uur. (Foto Urzula Soltys)

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Roots Festival in Amsterdam
Amsterdam – Sinds 1983 is Amsterdam Roots Festival een begrip in de...
Read More
0 replies on “Joost Zwagerman Lezing 2019: Julian Barnes”