Jeff Koons onthult eigen kunstwerk in De Nieuwe Kerk

Op donderdag 15 februari bezocht Jeff Koons als eerste de tentoonstelling van zijn Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), het zevende Meesterwerk in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Het is een primeur voor Nederland: nog nooit was een schilderij uit Koons’ Gazing Ball-serie in ons land te zien. Het kunstwerk is een wonderbaarlijke combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500–01), een altaarstuk van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, en een gladde kobaltblauwe glazen bol. Koons brengt het ruim vijfhonderd jaar oude meesterwerk met geavanceerde digitale beeldverwerking en kleuranalyses naar de 21ste eeuw. De simpele toevoeging van de gazing ball maakte Koons het tweedimensionale schilderij multidimensionaal. Het publiek kan er nu een totaal nieuwe verbinding mee aangaan. Kijkers zien zichzelf, weerspiegeld in de bol, kijkend naar een religieus schilderij. Ze gaan op in het kunstwerk. De omgeving maakt ook deel uit van het werk, want het staat precies waar de altaarstukken stonden. Bijzonder detail is dat Sint Catharina, afgebeeld in het werk, ooit beschermheilige van De Nieuwe Kerk was.

Koons werkt nog altijd verder aan zijn Gazing Ball Paintings, waarbij hij steeds aan een meesterwerk uit de schilderkunst zo’n blauwe glazen bol toevoegt. De serie telt inmiddels tientallen werken.Zevende editie Meesterwerk te zien van 17 februari tot en met 8 april 2018. Foto: Janiek Dam.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Karavaan Festival met locatietheater in Noord-Holland, van grootse strand-opera tot intiem boerendrama
Van 29 mei tot en met 7 juni is Karavaan Festival in Noord-Holland. Tien...
Read More
0 replies on “Jeff Koons onthult eigen kunstwerk in De Nieuwe Kerk”