Hulp gezocht bij het beschermen van padden

Vanaf eind februari kunnen de padden massaal aan de wandel gaan naar het water waar ze zijn geboren. Dan staan er in Noord-Holland zo’n 200 vrijwilligers klaar om deze dieren te beschermen. Verleden jaar redden zij 25.000 padden, kikkers en salamanders bij het oversteken van wegen. Dit jaar vragen de paddenbeschermers ook aandacht voor andere gevaren: hoge trottoirbanden, straatkolken, diepe vijvers en watermeterputten. Iedereen kan zelf helpen deze gevaren te verminderen. Ook is er hulp nodig bij het overzetten van de padden.

Padden leven het hele jaar in duin, bos en tuin maar zijn voor hun voortplanting afhankelijk van water. Ze zetten daar hun snoeren met eitjes, paddendril genoemd, af. De paddenvisjes groeien op in het water tot kleine padjes die in juni richting het leefgebied terug kruipen. Padden zijn net als andere amfibieën koudbloedig en als de temperatuur in het vroege voorjaar oploopt verlaten ze hun winterholletjes. Vooral op de eerste warmere avonden bij regen gaan er veel padden op pad. Ze leggen vaak grote afstanden af naar het water. Het verkeer is een bekend probleem, maar er zijn meer dodelijke hindernissen. Tijdens de trek komen ze vaak bij trottoirbanden die ze noodgedwongen volgen. De kans dat ze daarbij in een straatkolk vallen is groot. Hier komen ze niet uit. Ook watermeterputten en tuinvijvers met gladde randen vormen een gevaar voor trekkende dieren.

Er zijn in Noord-Holland veel paddenwerkgroepen actief. Hun vrijwilligers plaatsen schermen langs wegen waar de padden in emmers worden opgevangen. Elke ochtend controleren zij de emmers en dragen de amfibieën naar de overkant van de weg. Waar emmers niet mogelijk zijn, worden ze ’s avonds in de schemering met de hand overgezet. Zo zijn er vorig jaar in Noord-Holland 25.000 amfibieën geholpen met oversteken!

Alle paddenwerkgroepen kunnen hulp goed gebruiken, zo zijn er mensen nodig die gaas en emmers ingraven en na de trek weer opruimen, er zijn vrijwilligers nodig die de vaste paddenschermen en tunnels controleren. En natuurlijk zijn er mensen nodig die een keer per week de emmers met padden tellen en overzetten. Op www.padden.nu staan contactgegevens van de werkgroepen.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Nederlands initiatief The Walk voor de bescherming van Antarctica
Op 12 december doen wandelaars op vrijwel alle continenten mee aan The...
Read More
0 replies on “Hulp gezocht bij het beschermen van padden”