Huis gekocht? Of hypotheek overgesloten? Check nu eenvoudig wat dit betekent voor je belastingzaken 

n het eerste halfjaar van 2022 werden in Noord-Holland 51.080 hypotheken aangevraagd. Een stijging van 16,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. Het (ver-)kopen van een huis of oversluiten van een hypotheek heeft ook gevolgen voor je belastingzaken. Om woningeigenaren te helpen, ontwikkelde de Belastingdienst de online checklist eigen woning. Hiermee check je eenvoudig welke kosten je voor je lening kunt aftrekken in je belastingaangifte.   

Als je een woning koopt of hypotheek oversluit, heeft dat onder andere gevolgen voor de belasting die je moet betalen of ontvangt. “Bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek zijn er bijvoorbeeld kosten die je (eenmalig) mag aftrekken waardoor je minder belasting betaalt”, legt belastingexpert Jacqueline Tobben uit. “Door de persoonlijke checklist in te vullen op belastingdienst.nl/eigenwoning weet je waar jij recht op hebt. En waar je op moet letten.”

Drie dingen waar de checklist eigen woning je bijvoorbeeld op kan wijzen 

1. Kijk of jij hypotheekrente mag aftrekken
Zo ja? Check meteen punt 2. Als woningeigenaar mag je meestal rente aftrekken over je hypotheek of lening. Dat is gunstig, want hierdoor worden je maandlasten lager. Heb je je hypotheek overgesloten? Dan is het goed om opnieuw te bekijken of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat hangt bijvoorbeeld af van wanneer je je oorspronkelijke hypotheek hebt afgesloten. En of je je hypotheek bij het oversluiten hebt verhoogd. Doe de persoonlijke checklist om te zien wat voor jou geldt.

2. Vraag een voorlopige aanslag aan of wijzig je bestaande voorlopige aanslag
Heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan is het interessant een voorlopige aanslag aan te vragen. Daarmee kan je de belasting die je terugkrijgt vanwege de hypotheekrenteaftrek namelijk maandelijks ontvangen en verlaag je je maandlasten. Sluit je je hypotheek opnieuw af omdat de rente nu lager is? Dan betaal je minder hypotheekrente en kan je minder aftrekken. Maar: de oversluitkosten kun je wél weer aftrekken. Als je al een voorlopige aanslag hebt, is het belangrijk dat je deze aanpast. Zo voorkom je dat je later te veel ontvangen hypotheekrenteaftrek moet terugbetalen. Aanvragen of wijzigen doe je in vier stappen online op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

3. Kijk welke kosten je wel en niet mag aftrekken
Als je een woning koopt of hypotheek oversluit, mag je sommige kosten aftrekken. Dat is gunstig, want hierdoor betaal je minder belasting. Voorbeelden van aftrekbare kosten zijn notariskosten of advies- en bemiddelingskosten voor de lening. Doe de checklist om te zien welke kosten jij wanneer mag aftrekken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aanschaf, het onderhoud of de verbouwing van je eigen woning en de gevolgen daarvan voor je belastingen? Kijk op belastingdienst.nl/eigenwoning

Foto: aangeleverd

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Snijtulpenseizoen van start
In Amsterdam is op zaterdag 15 januari 2022, Nationale Tulpendag, een nieuw...
Read More
0 replies on “Huis gekocht? Of hypotheek overgesloten? Check nu eenvoudig wat dit betekent voor je belastingzaken ”